7 tips til at træne dressuren på egen hånd

13-02-2018 17:52

Line Hermann Hass

Har du også svært ved at træne de ting, som du lærte til undervisning, når du skal ride helt selv? Få syv tips af Juniorblogger Line Hermann Hass - så kommer du godt i gang med at træne dressuren på egen hånd de dage, hvor du ikke modtager undervisning

Copyright Ridehesten.com
Line Hermann Hass, foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

 

Håber det går godt med jeres heste og jeres træning! Et nyt år betyder også nye, spændende mål. Måske har I et mål om at ride en højere dressurklasse, ride distriktsstævner eller at blive B-ekvipage. Fælles er, at det kræver dygtiggørelse og træning at nå de ambitiøse mål, og modtagelse af dressurundervisning er helt sikkert vigtigt. Men det er ikke alle, som har mulighed for at modtage dressurundervisning flere gange om ugen. Ofte bliver det til én gang om ugen. Derfor er det vigtigt, at du er i stand til at træne dressuren på egen hånd de dage, hvor du ikke modtager undervisning. 


7 tips til at træne dressuren på egen hånd: 

1) Det er en rigtig god idé at skrive ned efter hver undervisningslektion, hvad man har lært i lektionen. Hermed husker og forstår du bedre de ting, som du netop har lært til undervisning. Dette er nødvendigt for, at du selv kan træne det i dagene, hvor du ikke modtager undervisning. 
Eksempel: I en undervisningslektion lærer du noget nyt omkring at ride en korrekt versade. Den nye viden skrives ned, så du kan huske det til næste gang, du træner versade - uden underviseren.   

2) Til undervisning rider dy ofte rundt og korrigerer hesten efter underviserens anvisninger. Du lytter til underviseren og forsøger bedst muligt at gøre det, som underviseren beder om. Når du selv rider, kan du klart nok ikke få hjælp af underviseren. Derfor er det enormt vigtig, at du er i stand til selv at mærke og tage stilling til, hvordan og hvornår hesten skal korrigeres. Du skal øve dig i at mærke efter, når du rider, så du giver hesten de korrekte korrektioner på det korrekte tidspunkt. 

Eksempel: Du har svært ved at ride en schenkelvigning for højre schenkel. Det går fint til undervisning, for her står underviseren og fortæller, hvornår du skal bruge indvendige schenkel, og hvornår du skal tage en halv parade i udvendige. Dagen efter rider du schenkelvigningen uden underviserens hjælp. Du husker, at det er indvendige schenkel og en halv parade i udvendige, som hjalp til undervisning, men det fungerer ikke ligeså godt. Grunden er ofte, at rytteren blot husker korrektionerne, men mangler endnu evnen til selv at mærke, hvornår korrektionerne skal gives. I dressur er timingen for rytterens korrektioner vigtig for at få den helt rigtigt respons fra hesten.   

 

Copyright Ridehesten.com
Line underviser en af sine elever, foto: privat

 

3) Når du får undervisning, er det vigtigt at spørge underviseren og få forklaret, hvorfor du skal korrigere hesten, som underviseren anviser. Hvis ikke du ved hvorfor, så får du svært ved at tænke dig frem til det, når du rider alene uden underviserens hjælp. Du skal aldrig være for genert til at spørge din underviser, også selvom du har stillet det samme spørgsmål flere gange. 

Eksempel: Tag for eksempel schenkelvigningen til højre som beskrevet i 2. tip. Du skal endelig spørge din underviser, hvorfor brugen af højre schenkel og halv parade i udvendige hjælper til at forbedre øvelsen. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

4) Ligesom det er en god idé at skrive ned, hvad du har lært til undervisning, er det en god idé at skrive ned, hvad du lærer i dagene, hvor du rider alene. 

Eksempel: Du træner at ride versade, og inde i øvelsen mærker du en bedre skulderfrihed, når næsen placeres højere oppe. Denne erfaring skal man endelig skrive ned, så du husker at prøve det igen til næste træning. 

5) Når ikke du har underviseren stående til at tjekke din opstilling, kan du med fordel bruge spejlet på ridebanen. Spejlet kan du også bruge til at tjekke, om øvelserne udføres korrekt. 

Eksempel: Du kan tjekke i spejlet om schenklerne ligger korrekt placeret, om hesten viser en korrekt udført versade eller schenkelvigning. 

6) Du kan også få meget ud af at kigge kort ned på hesten, mens du rider. Her tænker jeg primært på den del af hesten, som du har foran sig, når du rider. Altså skuldrene, forbenene, halsen og hovedet. Du kan kigge ned og se, hvordan hesten er placeret i skuldrene, eller hvor stor bøjning hesten har i nakken. Du kan også se, om hesten sætter hovedet lidt på sned istedet for at runde sig korrekt. Det er ikke alt, som du kan mærke, mens du rider. Endda kan noget mærkes fint, men når du kigger ned på hesten, så er den overbøjet og falder ud i udvendige skulder.  

7) Dagene, hvor du rider selv, er lige så vigtige som dagene, hvor du modtager dressurundervisning - alle træningsdage kan bruges til at forbedre noget, og dermed bringe én tættere på sine mål. Du kan eksempelvis bruge den ugentlige undervisningslektion til at lære nye ting og til at forstå nye ting i træningen. Dagene imellem undervisningslektionerne, hvor du rider selv, kan bruges på at indøve de nye ting. 

Eksempel: I en undervisningslektion lærer du, at hesten kan rides ind på en mindre og mindre volte i galop for at forbedre overgangen til skridt. Fra du lærer noget nyt til, at du og hesten forstår øvelsen kan godt tage nogle dage. Øvelsen trænes derfor i de dage, hvor du rider selv. Ved næste undervisningslektion forstår både hest og rytter øvelsen, og i er blevet bedre til at udføre den. Underviseren kan derfor gå videre til nye ting, som skal indlæres. 
 

Rigtig god fornøjelse med træningen
Mvh. Line Hermann Hass
 

Info

Om Line Hass

I løbet af 2018 vil jeg én gang om måneden give mine bedste tips til jeres dressurtræning. Mine råd og tips kommer bl.a. af, at jeg i mange år har redet professionelt, og i dag har jeg min egen træningsstald, underviser på Holmegårdens Ridecenter og rider Grand Prix på international plan. Jeg startede med at gå til ridning på rideskolen, og jeg kender i høj grad til de mange udfordringer og bump på vejen for at nå sine mål. Derfor giver det mig en stor glæde, når jeg kan bruge mine egne erfaringer til at hjælpe andre på vej.

Jeg håber, at I vil læse med, og at I får noget ud af mine tips! I er altid velkomne til at komme med spørgsmål eller komme med emner, som I ønsker tips til. I skal blot sende en mail til cli@wiegaarden.dk. Så vil jeg på bedste vis forsøge at besvare spørgsmålene i et fremtidigt blogindlæg.
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner