Trine Askjær-Jørgensen
Det virker måske mærkeligt at vifte flag, poser, paraplyer osv. rundt omkring hesten som en del af dens træning. Heste vil, som de byttedyr med stærke flugtinstinkter de er, som udgangspunkt finde disse genstande ret skræmmende, eftersom de ikke er en del af deres naturlige miljø. Så hvilket formål tjener det at udsætte dem for disse genstande? Hvad er det, hesten lærer af det? Det kigger vi nærmere på i denne tredje og sidste artikel i serien om mentaltræning af ridehesten med Sissel Sandø-Ulbæk.
– Det er ikke plastikken, det handler om, men tværtimod hvor hesten er henne i situationen, hvordan den har det med det, der foregår, og hvordan den navigerer i det. Plastikken, flaget, posen eller paraplyen er faktisk bare et redskab, der tjener det formål at lære hesten at skille signalerne ad og at navigere i alverdens situationer med selvtillid, forklarer Sissel og fortsætter:
– Man kommer nemt til at tænke, at det handler om at desensibilisere eller lære hesten at ignorere dens omgivelser, men det handler faktisk tværtimod om at forøge hestens intelligens. Jeg vil gerne, at hesten er bevidst omkring sine omgivelser, og at jeg kan forklare den, hvad det er, den skal gøre i en given situation for at bevare roen og kontrollen over sig selv...
LÆS HELE ARTIKLEN I MAGASINET RIDEHESTEN
KØB ABONNEMENT OG FÅ ADGANG TIL ALLE ARTIKLER TILBAGE FRA 2005
Allerede abonnent? – Log ind her
Du finder artiklen i magasinet Ridehesten februar 2022, s. 92-101.