Fuldt hus til hestevelfærdsdebat

08-03-2024 17:09

Anne Cecilie Sohl

Der var fuldt hus, da Hestens Værn havde inviteret til paneldebat om god hestevelfærd og gode sportsresultater, der skal kunne gå hånd i hånd, hvis ridesporten skal have en fremtid

Copyright Ridehesten.com
Fra venstre paneldeltagere Mette Uldahl, Andreas Künnemann, Karin Nissen, Camilla Stormont og Lise Berg. Foto: Ridehesten.com/Kristine Bojsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Rigtig mange viser deres interesse, når det gælder om, at vi skal diskutere, hvordan vi sætter hesten først og styrke hestevelfærden i ridesporten og på konkurrencebanerne.

Netop nu er der skabt et momentum i ridesporten og en mulighed for at se hinanden i øjnene. Derfor havde Hestens Værn samlet fem paneldeltagere og en moderator med forskellige baggrunde og viden indenfor hestebranchen.

I panelet sad: 

  • Adfærdstræner, Camilla Stormont
  • Dyrlæge, Mette Uldahl
  • Berider, Karin Nissen
  • Berider og formand for springudvalget, Andreas Künnemann
  • Dyrlæge og behandler, Lise Berg

Som moderator var det dyrlæge og dressurdommer, Hans Christian Matthiesen, der styrede slagets gang.

Copyright Ridehesten.com
Moderator Hans Christian Matthiesen. Foto: Ridehesten.com/Kristine Bojsen

Yderpunkterne har taget ordet
Debatten startede med en præsentation af tidens yderpunkter; heste i deres naturlige element, fritgående i et naturrigt landskab og dernæst en dressurhest på den store internationale scene, der blev hyldet for dens indsats med musik, klap og publikum. Herefter fulgte debatten, om hvordan vi skaber så gode forhold som muligt for konkurrenceheste.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Blandt panelet var der en overvejende enighed om, at dårlig hestevelfærd i ridesporten oftest skyldes manglende viden og uddannelse af landets trænere, som i rideklub-regi har et ansvar for at overlevere deres viden til eleverne.

Udover at trænere skal være bedre klædt på til at undervise i andet end ridning, men lige så meget omgangen med heste, deres adfærd og eventuelle stressmarkører, diskuterede panelet også, hvor vigtigt transparens er for sparringen disciplinerne imellem og for, at en kulturændring kan finde sted.

Der blev også talt om, at vi skal være bedre til at erkende, at nogle heste ikke egner sig til at begå sig på konkurrencebanerne, mens andre heste kræver længere tid til at modnes. Desuden bør der ifølge Hans Christian Matthiesen ske en ændring på bedømmelsesgrundlagene.

Lise Berg opfordrede desuden "dem i midten" af debatten til at blande sig mere og sige deres mening højt, da hun mener, at det længe har været yderpunkterne, der er kommet mest til orde.

Til slut var der rig mulighed for publikum til at stille spørgsmål til panelet, hvor flere gode pointer angående avl, udstyr og opvarmning til konkurrencer blev taget op. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen