Projektheste: Aflivning eller en chance til

23-12-2018 11:30

Marie Helene Rigård Rohleder

Konfliktadfærd, lange seje kampe og magtesløse hesteejere. Adfærdstræner Camilla Stormont træner projektheste, som tidligere ejere har givet op på. De får en ekstra chance hos hende, og det med stor succes.

Copyright Ridehesten.com
Camilla Stormont sammen med sin egen hest Otto, som er tidligere springhest. Han kom til Camilla Stormont som projekthest.

Voldsomme adfærdsproblemer, ejeren er blevet bange eller hesten trives overhovedet ikke. Der kan være mange grunde til, at en hest bliver sendt som projekthest til adfærdstræner Camilla Stormont på Fyn. Fælles for dem alle er, at ejeren har oplevet et problem med hesten, som ejeren ikke har kunnet se sig ud af, og derfor ønsker at skille sig af med hesten.

Projekthestenes udfordringer dækker over en bred palette. Lige fra voldsom stejleadfærd til at hesten er bange for trafik. Det er meget individuelt, hvornår ejer tænker, at nok er nok.

– For de fleste projektheste hedder det aflivning eller mig. Jeg bliver ringet op af mange ejere, som er så magtesløse og fortvivlede. Derfor har jeg stor respekt for de hesteejere, som vælger at forære deres hest til mig. Jeg nyder virkelig at arbejde med projekthestene, fordi jeg kan se, hvor stor forskel det gør for hesten, den gamle ejer og den nye ejer, siger Camilla Stormont til Ridehesten.com.

Camilla Stormont driver sit eget adfærdscenter med plads til 30 heste. Siden 2012 har hun levet fuldtid af at træne heste og undervise. Hun træner alle slags heste med næsten alle slags problemer. En del af hendes forretning er projekthestene. Hun har cirka 5 projektheste inde af gangen, og igennem årene er omkring 50 projektheste blevet trænet og formidlet videre af Camilla Stormont.

Copyright Ridehesten.com
Camilla Stormont på den tidligere projekthest Otto. Den store dansk varmblod på 13 år er tidligere springhest i Tyskland, men har igennem en længere periode haft adfærdsproblemer hos dens tidligere ejer i Danmark. Derfor overtog Camilla ham.

Venteliste på projekthestene
Hun får projekthestene gratis. Den gamle ejer kan ikke stille nogen garanti for hesten, og Camilla Stormont starter også som det første med at give hesten den helt store tur med besøg af dyrlæge, smed og kiropraktor.

I øjeblikket har hun en venteliste med projektheste på cirka 6 måneder, og hun bliver tilbudt dem på ugentlig basis.

Men Camilla Stormont siger ikke ja til alt. Det er vigtigt for hende, at hun kan se, at hesten har en reel chance for at blive en velfungerende ridehest igen. For ellers bliver det meget svært at sælge hesten videre. I tilfælde hvor Camilla Stormont vurderer ud fra ejerens beretning, at hesten ikke kan være ridehest, henviser hun dem til hesteinternatet Nyt Hesteliv.

– Jeg bliver nødt til at sortere, så det både kan løbe nogenlunde rundt økonomisk for mig, og så jeg ikke ender med 100 heste, siger Camilla Stormont.

Læs de små signaler før det er for sent
Når jeg får en projekthest ind, starter jeg først og fremmest med at danne mine egne erfaringer med hesten. Som oftest så har det en stor positiv effekt for hesten, at den skifter miljø og træner.

Camilla Stormont er lidt af en nørd, når det kommer til hesteadfærd. Hun har trænet heste med angst for mennesker, voldsom stejleadfærd, og heste som tidligere har eksploderet under rytter til at blive velfungerende rideheste.

Copyright Ridehesten.com
Camilla Stormont træner jordarbejde med Lilo, som også var kom som projekthest. Lilo blev desværre aflivet tidligere i år på grund af fysiske problemer.

Hun deler først og fremmest adfærd, som kan føre til konfliktadfærd ind i 3 kategorier:

De små signaler er ”hviske”: eksempelvis spidser mule, trekantede øjne (musklerne omkring øjet former sig som en trekant).

De større signaler er “tale”: eksempelvis piske hale, skære tænder,

Det største signal “råbe”: buk, stejl og løb,

– Jeg har trænet mange heste med stejleadfærd. Her handler det om at opfange signalerne til opdrift, når hesten hvisker. Vi kan og skal ikke slås med hestene. Jeg har mange projektheste, hvor ejeren har sloges med hesten, og så har hesten lært, at den er stærkest, og det giver uhensigtsmæssig adfærd, siger Camilla Stormont.

Eksempelvis har hun for nylig trænet en projekthest, som stejlede, når man tog i tøjlen. Her vælger Camilla Stormont at forsøge at “vrikke” hesten ud af adfærden frem for at skælde den ud. Hvis hesten lægger an til at stejle, så drejer hun den væk fra sporet.

– Du skal ikke vente med at sige, at hesten ikke må stejle, til når den har stejlet. Du skal sige det til den, når den begynder at lægge an til at stejle, siger Camilla Stormont.

Klikkertræning er vejen frem
Hun starter altid med at træne projekthestene fra jorden af. Her indlærer hun et solidt stopsignal, så hesten stopper på en udånding. Og så lærer hun hesten at indparkere ved opsidning.

Hun træner altid med klikkertræning og godbid af den simple grund, at det virker på alle heste.

– Det som ofte skaber konfliktadfærd er, hvis hesten er blevet presset af rytteren og ikke har kunnet finde fred for det pres. Derfor lærer jeg også projekthestene et pausesignal, som betyder “stop med det du gør lige nu”. Det er effektivt og lærer hesten at slippe for presset, siger Camilla Stormont.

Alle projekthestene bliver håndteret og redet af børn, lære at blive vasket og at stå i trailer, redet på tur alene, miljøtrænet i agility og trafik og redet sammen med hunde. Det er fast rutine, at hestene skal igennem det.

I gennemsnit har hun projekthestene inde i tre måneder, før de bliver solgt. Hun sælger ikke projektheste til over 30.000 kr, fordi hun ønsker at have så mange potenitelle ejere som muligt. 

– Jeg træner mine projektheste med henblik på salg fra dag et. Det er super vigtigt for mig at finde den rigtige ejer, som matcher hestens type. En projekthest er ikke en dårlig hest. Det er en hest med en bagage, men den byrde skal ikke ligge hesten til last resten af dens liv, siger Camilla Stormont.

Læs mere om Camilla Stormont her.

Læs også Everhorse’ artikelserie om Camilla Stormont og hendes træningsmetoder her.

Se video hvor Camilla Stormont træner projekthesten Olympia som har stejleadfærd her. 

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner