Giv kun din hest et æble eller to

22-10-2017 06:32

Sussi Hjort Hollensted

Giv gerne din hest æbler og pærer som snack. Dog ikke i store mængder, da de så kan give fordøjelses-problemer

 

 

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Lige nu hænger der æbler og pærer overalt, og det er derfor fristende at fylde en spand og give til hestene. Men det skal man ifølge fodringsrådgiver fra Brogaarden, Mette L. Nymand passe lidt på med.
- Man kan sagtens give sin hest et æble som snack. Generelt anbefales det at give 1-2 æbler eller pærer om dagen, hvis hesten ikke er vant til at få æbler og pærer. Er den vant til det, kan man give 3-5 æbler eller pærer om dagen. Men store mængder skal man passe på med, da de kan øge risikoen for fordøjelses-problemer som f.eks. diarré hos hesten, forklarer Mette L. Nymand.

Begræns sukker til overvægtige heste
De fleste heste synes, det er dejligt med æbler og pærer, og de er også som udgangpunkt sunde for hesten, da de indeholder flere mineraler og vitaminer herunder B-vitaminer og C-vitamin, som er en god ernæringsmæssig støtte til bl.a. pelsfunktion og immunforsvar.
- Men heste er generelt selvproducerende af B- og C-vitaminer, hvis de får en god kvalitets hø/wrap i tilstrækkelige mængder, og da æbler og pærer primært indeholder vand, er det en forholdsvis begrænset mængde, hesten får tilført herfra. Desuden indeholder både æbler og pærer en del sukker (ca. 8-10 % per kg æbler/pærer afhængig af sorten), hvorfor man skal begrænse adgangen til begge, hvis man har en overvægtig hest, forklarer Mette L. Nymand. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Pas på frost og mug
Samler man frugt i løbet af efteråret, må det ikke være muggent, da det så kan indeholde sundhedsskadelige stoffer. Æblerne og pærerne må heller ikke være frostne, da det kan medføre spiserørs-forstoppelse. Det sidste gode råd fra Mette L. Nymand er desuden altid at sikre sig, at æblerne og pærerne er modne.
- Umodne æbler og pærer smager surt, så derved risikerer man, at hesten ikke vil spise dem. Men samtidig kan hestene også for fordøjelses-problemer af umoden frugt, siger hun. 

 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen