Æblekerner – er de giftige for heste?

13-05-2019 13:11

Æblekerner indeholder stoffet amygdalin, også kendt som cyanid. Cyanid er særdeles giftig, men hvor mange æblekerner kan en hest tåle?

Copyright Ridehesten.com
Foto Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Æblekerner indeholder stoffet amygdalin, også kendt som cyanid. Når amygdalin tygges eller knuses og fordøjes bliver det til cyanid. Cyanid er særdeles giftig, og hvis et menneske eller dyr indtager for stor en mængde, kan det resultere i dødsfald i løbet af få minutter. Men det kræver altså, at man indtager en stor mængde æblekerner. Hvor mange æblekerner, der skal til, det har Thehorse.com kigget nærmere på.

Hos mennesker vurderer forskere, at der skal 0,2 til 1,6 milligram cyanid pr. 0,45 kg. legemsvægt til for at fremkalde en svær forgiftning og symptomer som koma, lammelse, hjerte- og lungefejl eller død.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Et gram æblefrø indeholder 1 til 4 miligram amygdalin, hvilket kun vil resultere i 0,06 til 0,24 miligram cyanid, forudsat at alle frøene blev fuldt tygget. Det betyder, at det vil tage op til 270 æblefrø for at give en dødelig dosis cyanid til et menneske på 90 kilo.

Ifølge Thehorse.com vil det sandsynligvis kræve et stort antal frø for at give en negativ indvirkning for heste i betragtning af, at æbler typisk indeholder mellem nul og 20 frø.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen