FEI hylder dronning Elisabeth II

28-11-2014 09:52

Hendes majestæt dronning Elizabeth II blev den første modtager af FEI Lifetime Achievement Award, som en anerkendelse af hendes ledende rolle, som fortaler for ridesporten i hele hendes regeringstid som britisk monark

Copyright Ridehesten.com
Prisen blev overrakt til hendes majestæt, den britiske dronning Elisabeth II, af FEI’s præsident HKH Prinsesse Haya ved en ceremoni i Buckingham Palace. Foto: FEI

Prisen blev overrakt til hendes majestæt af FEI’s præsident HKH Prinsesse Haya ved en ceremoni i Buckingham Palace i nærværelse af den tidligere FEI-formand, hertugen af Edinburgh prins Phillip, og Keith Taylor, formand for det britiske rideforbund.

Heste har betydet meget i dronningens liv helt fra en meget ung alder. Hun fik sin første ridelektion i den private rideskole på Buckingham Palace Mews i januar 1930, da hun kun var tre år gammel og fik sin første pony, shetlandhoppen Peggy, af sin bedstefar kong George V på hendes fireårs fødselsdag.

En af Dronningens foretrukne heste var hoppen Burmese, som var en gave fra Royal Canadian Mounted Police i 1969, da de kom for at deltage ved Royal Windsor Horse Show. Dronningen red Burmese i damesadel i 18 år ved Trooping Colour-ceremonien, som fejrer enevældens fødselsdag. The President’s Trophy, præsenteret af prins Philip i mange år til det vindende land i FEI Nations Cup™ serien, var en bronzefigur af dronningen og Burmese.

I fuldblodsverden har heste opdrættet af dronningen vundet mere end 1.600 løb, og af de britiske klassikere er det kun Epsom Derby, der endnu ikke er vundet af en af hendes majestæts heste. Hun avler også shetlands-, highlands- og fell-ponyer for at sikre, at de traditionelle blodlinjer hos disse oprindelige racer bevares og styrkes.

Ud over dronningens vedvarende kærlighed til væddeløb, avl og hestesport har det britiske kongehus har en lang tradition knyttet til hesten. Hertugen af Edinburgh spillede polo indtil 1970, og derefter tog han fat på vognkørsel det følgende år og spillede også en central rolle i udarbejdelsen af regler for international sport tidligt i sin 22-årige embedsperiode som formand for FEI. Prinsen af Wales, prins Charles, og to af dronningens børnebørn, prins William og Harry spiller alle polo. Dronningen er også vært for det årlige Royal Windsor Horse Show, som har international springning, dressur og kørsel på programmet, og hvor mange af dronningens hjemmeopdrættede indfødte ponyer fremvises.

Hestesporten fejrede 100 år i den olympiske bevægelse i London 2012, hvor dronningens barnebarn Zara Phillips vandt holdsølv i military. Zara Phillips vandt hold- og individuelt guld ved FEI World Equestrian Games™ i 2006 og blev også europamester i 2005 i fodsporene på sin mor, prinsesse Anne, som vandt den titlen i 1971 på Doublet, en hest avlet af dronningen ud af en af prins Philips poloponyer. Prinsesse Anne, som også er tidligere formand for FEI, er medlem af IOC og formand for den britiske olympiske association, og konkurrerede ved OL i 1976, som det første medlem af den britiske kongefamilie, der konkurrerede på olympisk niveau.

Dronningens kusine Margaret Rhodes, blev interviewet sidste år til BBC dokumentaren, The Queen: en passion for heste, og hun mener, at vigtigheden af heste i dronningens liv ikke kan overvurderes: - Da hun blev dronning, måtte hun ofre en frygtelig masse følelser og tanker om fremtiden, men med heste er det en anden verden, idet den reducerer dig til blot en person i forhold til dyret, og du er ikke en dronning, du er bare et menneske.

- Hendes Majestæt Dronning Elizabeth har en livslang kærlighed til heste, der har inspireret millioner af mennesker verden over, og jeg er beæret over at kunne præsentere den første modtager nogensinde af FEI Lifetime Achievement Award, Hendes Majestæt, på vegne af FEI i dag, sagde HKH Prinsesse Haya efter præsentationen i dronningens audiensværelse på Buckingham Palace. - Hun er en sand rytterske, som stadig rider, når statens forretninger tillader det, og hendes viden om opdræt og blodlinjer er utroligt. Båndet mellem dronningen og heste er virkelig ekstraordinært, og jeg kan ikke forestille nogen mere passende til at modtage denne meget specielle FEI pris her i Hestens År. Jeg er meget stolt over at kunne give denne pris på vegne af FEI-familien.

- Heste har spillet en stor rolle i dronningens liv, og det er en familie lidenskab, der især deles med hendes mand, og de to verdensklasse mestre; hendes datter og barnebarn, siger Keith Taylor. - Dronningen har et utroligt indgående kendskab til avl, både fuldblods og for indfødte ponyer, og er protektor for British Horse Society, Fell Pony Society, Highland Pony Society, Shire Horse Society, Welsh Pony og Cob Society og Thoroughbred Breeders' Association. Det er umuligt at tænke på den kongelige familie uden at tænke på heste. Vi er virkelig velsignede at have en kongelig, der værdsætter hesten og dens mange typer så højt.

FEI Lifetime Achievement Award blev oprettet af prinsesse Haya i 2014, hendes sidste år som FEI’s formand, for at anerkende en person, der har inspireret generationer på tværs af det globale hestesportssamfund. Modtagere af denne pris er anbefalet af FEI’s Executive Board, og FEI var glad for, at den første pris nogensinde er gået til hendes majestæt dronning Elizabeth II.

Prisen er en smuk hvidguld- og diamantbroche af ni indbyrdes forbundne hestesko, skabt specielt til præsentationen.

FEI Lifetime Achievement Award er en del af den prestigefyldte ordning, som blev lanceret i 2009 for at belønne ekspertise, engagement og mod. Andre globale hestesportshelte vil blive hædret ved en stor gallamiddag under FEI’s generalforsamling i Baku, Aserbajdsjan den 14. december. Listen over nominerede og flere informationer om FEI Awards 2014 samt tidligere vindere er tilgængelig på www.feiawards.org.

Kilde: FEI

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen