Er der mindre sukker i græsset i år?

26-07-2024 14:51

Trine Askjær-Jørgensen

Bliv klogere på græs og grovfoder til heste via de artikler, vi har lavet sammen med foderagronomerne Eva Lind Glerup og Martha Voss. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvilket græs og grovfoder du giver din hest, og det viser første grovfoderanalyse fra i år også

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Sidste sommer bragte vi artiklen "Græs er ikke bare græs" i magasinet Ridehesten. Den handlede om fodring af heste med græs og demomarken i Ry, som er blevet til i et samarbejde mellem Erhvervsakademi Aarhus Forskning og Innovation, verdens førende frøvirksomhed DLF og analysefirmaet Eurofins.

Med marken vil foderagronom Eva Lind Gleerup fra erhvervsakademiet og produktkonsulent Tom Vestergaard fra DLF nemlig gerne bidrage til at øge vidensniveauet blandt danske hesteejere om græs og grovfoder til heste.

Marken har givet hesteejere, grovfoderproducenter og foderkonsulenter mulighed for at mødes, se på og diskutere græs til heste. For det er nemlig ikke helt så lige til med både græs og grovfoder til heste, hvilket analysen af første slæt på demomarken i år også viser. Der er nemlig en 40% reduktion i sukkerindhold sammenlignet med sidste år.

Til gengæld viste en anden mark, hvor græsset blev slået på samme tidspunkt, samme sukkerindhold som sidste år, selvom alle andre parametre som energi-, protein- og fiberindhold var stort set identiske.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det betyder, at græsset fra den ene mark er velegnet til heste med stofskiftelidelser eller forfangne heste, mens det fra den anden mark ikke er det. Kort sagt; græs er ikke bare græs, og derfor er det så vigtigt at have grovfoderanalyser, så man rent faktisk kender indholdet. Hverken udseende, duft, slættidspunkt mv. kan fortælle noget om dette.

Ovennævnte artikel og den, Martha Herold Voss fra Nenuc og Eva Lind Gleerup skrev om grovfoder og grovfoderanalyser i Ridehesten sidste sommer, har vi nu valgt at gøre offentligt tilgængelige sammen med erhvervsakademiet, da vi mener, det er virkelig vigtige emner. Du finder derfor artiklerne ganske gratis lige her:

Græs er ikke bare græs, magasinet Ridehesten juli 2023.

Grovfoder til heste: Vurdering og fodring i praksis, magasinet Ridehesten august 2023.

Copyright Ridehesten.com
Eva Lind Gleerup og Tom Vestergaard. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen
Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen