Du bør kende indholdet

12-08-2023 06:39

Eva Lind Gleerup og Martha Voss

Grovfoder er hestens vigtigste foder og det, den bør få størstedelen af sin næring fra, men ved du, hvad dit grovfoder indeholder, og hvordan du vurderer kvaliteten af det? Kendskab til dette har ikke alene betydning for din hests ve og vel, men også din pengepung

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Det bedste sted at starte, når man skal tilrettelægge fodringen af sin hest, er grovfoderet, da det udgør 70-99 procent af hestes foder. Der er nogle simple grundregler, som er vigtige at kende til for at opfylde hestens fysiologiske og adfærdsmæssige behov og for at undgå sygdom.

Hestens grovfoderindtag må ikke komme under 1,5 kilo tørstof pr. 100 kilo kropsvægt
Der må maksimalt gå 4-6 timer imellem, at hesten har adgang til grovfoder – jo kortere tid jo bedre
Hesten skal have minimum otte timers ædetid om dagen og gerne fri tilgang hele døgnet

Alle disse faktorer er væsentlige, fordi hesten er en græsæder, og tarmsystemet er tilpasset en ration med meget grovfoder, det vil sige meget græs og urter enten friskt eller som hø eller wrap. Grovfoder har et højt indhold af fiber, og hesten har behov for meget fiber i rationen for, at tarmsystemet kan fungere optimalt. Fiberrige fodertyper kræver meget tygning og fører derfor til, at hesten bruger lang tid på at æde. Det er vigtigt for hestens velvære og trivsel og fører til øget produktion af spyt, hvilket kan være med til at reducere risikoen for mavesår.

Hesteejernes ønsker til deres grovfoder er meget forskellige afhængigt af, om det er nøjsomme heste eller heste, der skal vokse eller præstere, man fodrer på. Så hvis ellers grovfoderet er i en ordentlig hygiejnisk kvalitet – altså uden giftige planter, døde dyr, jord, mug og svampe – er alt grovfoder godt grovfoder til den rette hest.

Brug dine øjne, næse og hænder
Når du åbner en balle hø eller wrap, er det vigtigt, at du hurtigt kan vurdere, om foderet egner sig til at give hesten. Du skal være opmærksom på især to ting. Foderet må ikke være forurenet med jordstøv, og der må ikke være vækst af mugsvampe i foderet. Når du i første omgang vurderer kvaliteten, handler det om, hvad du ser, lugter og mærker med dine hænder (Se tabel 1 om vurdering af grovfoder).

Det kan være svært at formidle, hvad det vil sige, at høet dufter godt, men forestil dig duften af nyslået græs med en ganske let krydret duft, så er du tæt på. Wrappens duft er mere krydret, da der er sket en gæringsproces i afgrøden, efter det blev presset og pakket i plastik. Det må aldrig...

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten august 2023, s. 66-73. I forlængelse af artiklen her finder du én med en oversigt over, hvad du skal være opmærksom på, når du producerer grovfoder til heste, så du sikrer, at kvaliteten bliver høj.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner