Hvad kan vi lære af køerne?

24-01-2025 12:27

Trine Askjær-Jørgensen

Det giver Eva Lind Gleerup her et indblik i. Hun står sammen med Martha Voss bag NENUC 2025-konferencen, hvor hestes grundlæggende behov er i fokus, og du kan lære fra nogle af Nordens førende eksperter

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kasper Kamuk
Nyheden fortsætter efter annoncen

Køer og heste har mere til fælles, end man måske lige umiddelbart tænker. Begge er flokdyr, der har et grundlæggende behov for social kontakt, fællesskab og flokkens beskyttelse. For køer er dette behov så fundamentalt, at det er skrevet ind i lovgivningen: Kalve må ikke længere holdes alene, men skal have fysisk kontakt med andre kalve. Voksne køer holdes heller aldrig alene – de lever altid i flok.

I økologisk landbrug har køerne desuden mulighed for at komme på græs om sommeren, og hvert forår fejres det, når de lukkes ud på marken. Mange kender glæden ved at se køerne "danse" af sted – en tydelig demonstration af deres trivsel og begejstring.

Dyrevelfærdsloven understreger vigtigheden af dyrs positive oplevelser. Hvor den tidligere dyreværnslov primært handlede om at beskytte dyr mod lidelse og smerte, kræver den nye lovgivning, at dyr også skal have positive oplevelser. For køer betyder det blandt andet at få adgang til græs og socialt samvær med deres flokfæller.

Paralleller til heste
Heste deler mange af de samme behov som køer. De tre grundlæggende elementer i god hestevelfærd er ”Friends, Freedom and Forage”, som kan oversættes til samvær med artsfæller, fri bevægelse og adgang til græs og grovfoder. Disse faktorer er afgørende for hestes trivsel og præstation, men det er stadig lovligt at holde heste isoleret i bokse i op til 22 timer i døgnet.

Nyheden fortsætter efter annoncen

For køer er der et lovkrav om, at den besætningsansvarlige skal være uddannet til at varetage dyrenes behov, og at de ansatte skal have den nødvendige viden for at udføre deres arbejde. Dyreetisk Råd har foreslået, at lignende krav bør gælde for hestepensioner. Det vil sikre, at alle, der arbejder med heste, har den rette viden til at skabe optimale rammer for deres trivsel.

NENUC-konferencen: Viden, der gør en forskel
NENUC 2025-konferencen den 21.-22. februar er hestes grundlæggende behov i fokus. Målet er at gøre den nyeste forskning indenfor fodring, management og hestevelfærd tilgængelig for alle hestefolk. Agronom og lektor, Eva Lind Glerup, og foderagronom og grundlægger af NENUC, Martha Voss, har samlet nogle af Nordens førende eksperter til en inspirerende og praksisnær konference, hvor du kan lære, hvordan du bedst understøtter din hests trivsel i hverdagen.

NENUC er et stærkt bud på efteruddannelse, der kan gøre en reel forskel for hestes velfærd. Konferencen giver dig viden og redskaber til at sikre din hest de bedste betingelser, både for dens sundhed, trivsel og samarbejdsvilje. Du er hermed inviteret til at deltage og blive en del af denne vigtige bevægelse.

Læs mere og tilmeld dig her.

Copyright Ridehesten.com
Eva Lind Gleerup. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen
Fakta
Om skribenten

Eva Lind Gleerup er agronom og lektor på Erhvervsakademi Aarhus, hvor hun underviser på jordbrugsteknolog- og professionsbacheloruddannelsen med speciale i heste.

Foruden sin undervisning er Eva tilknyttet Erhvervsakademi Aarhus’ forskningsafdeling. I 2020 udgav hun e-bogen "Er havre davre?" som led i et forskningsprojekt af samme navn. To år senere etablerede hun en demomark i samarbejde med DLF som en del af projektet. Formålet var at fremme dialogen om anvendelsen af græs og grovfoder til heste.

Eva er desuden medarrangør af NENUC-konferencen i et tæt samarbejde med NENUC’s grundlægger, Martha Voss.

Fold up
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner