Fri bevægelse påvirker hestens helbred

05-04-2020 18:15

Merete Haahr

Fri bevægelse er vigtigt for heste, og heste har et naturligt behov for at bevæge sig over store vidder og græsse. Nogle Heste, og specielt sportsheste, bliver ofte opstaldet i individuelle bokse i mange timer, men hvordan påvirker det hestene fysisk og psykisk? 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Mange sportsheste bruger en stor del af deres tid i individuelle bokse. Nogle ejere frygter for skader, og dermed nedsat præstation, mens andre mener, at de timer hesten bliver trænet dækker behovet for bevægelse. Flere videnskabelige undersøgelser viser dog, at individuel boksopstaldning har negative konsekvenser for hestens velfærd. Fri bevægelse er vigtigt for hesten, men hvad sker der fysisk og adfærdsmæssigt med hestene, hvis de får bedre mulighed for foldtid?

Hestene blev målt på adfærd og velfærdsindikatorer

Martine Hausberger, specialist i Etologi, fra Universitetet Rennes, i Normandiet, Frankrig har sammen med et hold forskere undersøgt effekten af at lade hestene få mulighed for at komme på fold. Gruppen af sportsheste opholdt sig normalt i boks, med undtagelse af en times træning om dagen. Forskerne vurderede effekten af foldtid på hestenes velfærd, ved at måle på to adfærdsparametre, stereotyp adfærd, og ørenes position. Desuden undersøgte forskerne udvalgte blodprøver, blodcelletal og samt hormonkoncentrationer af oxytocin og serotonin. Serotonin stabiliserer humør og følelser, mens oxytocin kontrollerer adfærd og social interaktion. For meget serotonin kan føre til depression, og ligeledes kan for lavt oxytocin have sammenhæng med depression. Begge disse hormoner påvirker hele kroppen, og bidrager til følelsen af velvære og lykke. 

To forskellige undersøgelser

De to undersøgelser blev udført på samme sted. Det første eksperiment evaluerede sportshestenes tilvænning til en ny situation med daglig foldtid og registrerede velfærdsindikatorer i deres stald før og under eksperimentet,. Forskerne  sammenlignede heste, der fik mulighed for at komme på fold, med de heste der blev i deres stald, og fungerede som kontrolgruppe.  Det andet eksperiment evaluerede virkningen af denne daglige fritid i en indhegning på hestenes velfærd, og dens holdbarhed, med fokus på positive indikatorer. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hestene vænnede sig hurtigt til foldtid

Adfærdsmæssige observationer i foldene viste, at selv heste, der aldrig havde oplevet fri bevægelighed uden for deres boks, hurtigt vænnede sig til deres nye situation. Tilgængelighed af hø på folden, kan have været med til at fremskynde deres tilvænning. Hestenes begrænsede levevilkår var forbundet med anormaliteter i blodcelletal. Det blev ikke overvundet i den periode, hvor deres daglige foldtid fandt sted, men adfærdsmæssige indikatorer viste, at deres velfærd blev forbedret.

Hestene på fold udviste mindre stereotyp adfærd

I den anden undersøgelse, blev forsøgshestenes velfærd forbedret i den periode de var på fold, især deres stereotypiske adfærd faldt, og oxytocin niveauet steg. Man kunne ikke spore nogle påvirkninger af serotoninindholdet i blodet. Disse virkninger var direkte forbundet med at hestene var på fold, da indikatorerne hurtigt vendte tilbage til deres tidligere niveauer, når hestene igen var tilbage i boksen. Det indikerer at hestene igen oplevede ringere velfærd, da sessionerne med daglig foldtid stoppede.

På baggrund af undersøgelserne, kan det anbefales at give sportsheste adgang til fri bevægelighed, og det blev vurderet, at der var minimal risiko ved at lade hestene komme på fold. Her du kan læse mere om undersøgelsen af fri bevægelighed for heste  i rapporten "Free movement, a key for welfare improvement for horses"

Læs mere om betydningen af bevægelse for heste i tema om fremtidens hestehold, magasinet Ridehesten Februar 2019

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald