Sådan får du et sundt og holdbart føl

19-04-2020 09:45

Pressemeddelelse, Agria Dyreforsikring

Avl

De vigtigste faktorer for føllet i dets første levetid er god fodring og rigelig bevægelse – det er de to ting, som en opdrætter kan gøre for at give føllet den bedste start på livet, forklarer Jon Vedding Nielsen, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Korrekt fodring gør, at føllet vokser, som det skal, og at det nye muskelvæv har en god kvalitet. Desuden er det særligt vigtigt, at føllet har mulighed for at få bevæget sig tilstrækkeligt de første år, så det udvikler stærke led, sener og muskler.

Det forklarer dyrlæge Jon Vedding Nielsen fra Agria Dyreforsikring. 

De to faktorer hænger sammen, så fodrer du helt korrekt, men holder primært føllet i boks, får du ikke et holdbart føl – og ridehest i sidste ende. Giver du føllet rig mulighed for bevægelse, men får ikke fodret det med den rigtige balance af proteiner og mineraler, så er det samme situation. Byggestenene bliver simpelthen ikke gode nok.

Det er vigtigt at være opmærksom på, om hoppen giver tilstrækkeligt mælk og giver føllet mælkeerstatning eller eget foder, hvis det ikke er tilfældet.

Føl vil gradvis gå over til at indtage fast føde, og denne gradvise overgang kan give ubalancer i føllets tarmflora. Der kan komme periodevis tynd gødning fra føllet, og det er vigtigt at være opmærksom på dette og tilkalde dyrlæge, hvis det fortsætter, eller hvis føllet virker slapt. Føl kan fravænnes i 4-6 måneders alderen, hvor de kan ernæres helt på grovfoder og følfoder.

Når føllet skal til at klare sig på egen hånd, er det vigtigt, du fodrer med grovfoder af god kvalitet, så det har et tilstrækkeligt højt indhold af protein. Desuden bør du supplere med foder, der kan sørge for at føllet har en god balance mellem især kalk og fosfor, da det er de vigtigste bestanddele i skelettet. Disse ting er grundlæggende for, at føllet kan opbygge et stærkt skelet og muskelvæv.

Der er hjælp at hente til rådgivning om fodring af føl hos dyrlæger og foderkonsulenter. Der kan med fordel laves foderanalyse på grovfoderet som sammenholdt med deklarationen på kraftfoderet kan give et billede af behovet for eventuelle supplementer for at være dækket ind. Føl har som følge af deres daglige tilvækst behov for tildeling af kraftfoder, da de ikke kan optage nok næring gennem grovfoderet alene.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Foldtid og bevægelse
Det andet vigtige element for føllets holdbarhed er, at det får mulighed for at bevæge sig frit og på god plads. Der findes flere studier, der viser, at hvis føl bliver skadede tidligt i deres liv og derfor står en del i boks, vil kvaliteten af deres ledbrusk være nedsat. Brusken vil simpelthen ikke blive lige så stærk som hos de føl, der har haft fri bevægelighed.

Så føllets foldtid er meget vigtig. Løsdrift er en god mulighed for optimal foldtid og bevægelse, da hoppe og føl har fri adgang men samtidig læ og tørt leje. Hvis løsdrift ikke er mulig, anbefales det at sikre hoppe og føl så meget foldtid som muligt under hensyn til vejret.

Det er vigtig at huske, at høj sol og varme kombineret med insekter kan være en farlig cocktail for de helt unge føl, da de let kan dehydrere. I disse tilfælde kan det være en fordel at holde dem på boks i løbet af dagen, hvor det er varmest, og lukke dem ud om aftenen/natten.

Når føllet skal fravænnes efter sommeren, er det optimalt, hvis det kan gå sammen med andre føl i samme alder, så de kan stimulere hinanden til leg og bevægelse.

Udover de to ovennævnte faktorer, korrekt fodring og rigeligt bevægelse, er det også vigtigt at beskytte føllet mod sygdomme og infektioner. Få derfor altid vaccineret dit føl, hvor vaccination kan startes i 4-måneders alderen.

Har du desuden et føl, der er født med forkert benstilling, skal du søge hjælp hos din dyrlæge og en dygtig beslagsmed, så de nødvendige tiltag kan iværksættes og sikre føllets holdbarhed.

Føltiden er den bedste tid for avlere og skal nydes!

Kilde: Pressemeddelelse Agria Dyreforsikring

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner