Bliv klogere på hestens adfærd

27-07-2018 13:34

Marie Helene Rigård Rohleder

Adfærdstræner Camilla Stormont har udviklet en adfærdstest, som hun bruger til at give et øjebliksbillede på hestens adfærd og udfordringer. Det demonstrerede hun til DHE Træf i dag

Copyright Ridehesten.com
Camilla Stormont og Otto.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Til dagens DHE Træf afholdte adfærdstræner Camilla Stormont en velbesøgt demo omkring adfærdsbehandling af hesten. Hun havde medbragt sine heste Otto og Dino, som hun brugte til at lave en miniudgave af sin adfærdstest på.

DHE Træf (Den Hele Ekvipage) indeholder både workshops, konkurrencer, foredrag, inspirationsaften og et udstillingsområde. Alle slags heste og hestefolk er velkomne, for på DHE handler det om at dele ud af sund og god viden om heste. 

Træffet foregår fra torsdag til søndag i denne uge, mens konkurrencerne, demoer og foredrag finder sted fredag d. 27 og lørdag d. 28. DHE Træf foregår i Nørager på Djursland.

Hvordan adfærdstester du en hest?
Camilla Stormont har sammen med en kollega udviklet et seks sider langt skema, som hun bruger til at adfærdsteste blandt andet sine projektheste med. Det fungerer lidt ligesom dyrlægens handelsundersøgelse, hvor hun gennemgår hesten fra mule til hov.

Camilla Stormont tester blandt andet, hvordan hesten reagerer i farlige situationer, hvad den siger til at blive skubbet til og rørt ved over hele kroppen. Derefter får hesten point efter et pointsystem og til sidst laver Camilla Stormont en samlet konklusion om hesten.

”Når jeg adfærdstester en hest, så giver jeg et øjebliksbillede på hestens adfærd nu og her. Jeg forsøger at give ejeren et håndgribeligt værktøj til at forstå sin hests adfærd,” siger Camilla Stormont. Hun bruger stadig tid på at tilpasse og finpudse skemaet, og i dag er hun i gang med 5. udgave af testen.

Camilla Stormont er selvstændig, og de sidste fem år har hun arbejdet fuldtid med at træne alle slags heste med alle slags problemer. Hun driver sit eget adfærdscenter på Fyn med over 20 heste, og så har hun undervist børn og voksne i blandt andet dressur, spring, agility, jordarbejde og meget mere de sidste 10 år.

Camilla Stormont filosofi i forhold til undervisning er, at der skal være et svar til alt. Hun nørder gerne igennem i alt om heste, for hun forsøger hver dag at blive klogere og dygtigere til sit arbejde.

Copyright Ridehesten.com
Camilla Stormont med sin pony Dino, som hun viser, hvordan man kan adfærdsteste med farlige objekter på.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Adfærdstræning af Otto
Camilla Stormont fik foræret Otto for et års tid siden. Den store dansk varmblod på 13 år er tidligere springhest i Tyskland, men har igennem en længere periode haft adfærdsproblemer hos dens tidligere ejer i Danmark.

Den har blandt andet været stresset, haft ondt i kroppen, været aggressiv ved opstigning og haft en tendens til at stikke af. I 2016 havde Camilla Stormont Otto i træning som projekthest i otte måneder. Men da han vendte tilbage til sin tidligere ejer, begyndte den uønskede adfærd desværre igen.

Derfor endte det med at Camilla Stormont overtog Otto, som hun nu har haft i cirka et års tid, og nu har hun den med til årets DHE Træf. Det var det Otto, som Camilla Stormont brugte til at lave en miniudgave af adfærdstesten på til hendes demo til DHE-træf.

”Vi kan lære hesten, hvordan den reagerer på verdenen, og vi kan lære hesten forskellige øvelser. Jeg har arbejdet meget med at få Otto til at blive stående, hvis han bliver bange, fremfor at løbe væk. Hvis han står stille, så kan jeg hjælpe ham med at falde til ro. Det er en måde at lære hesten, hvordan den skal reagerer, hvis den bliver bange,” siger Camilla Stormont.

Til DHE Træf starter Camilla Stormont og Otto trail, dressur og en springklasse. Desuden vil hun om lørdagen holde et foredrag om Equine Science forskning, og den bacheloruddannelse i equine science, som hun er i gang med at tage i USA.

”Otto skal bare have en god oplevelse, hvor han husker at trække vejret og ikke stresser op. DHE Træf er et godt og trygt læringsmiljø for både hest og rytter, hvor det er helt acceptabelt at trække sig, hvis hesten bliver for stresset,” siger Camilla Stormont.

Hun var med til DHE Træf for første gang i 2013, og hun har både været dommer og afholdt flere demoer og foredrag til træffet.

Artiklen er første gang udgivet på everhorse.dk, som ejes af Mediehuset Wiegaarden, der også driver ridehesten.com.

Thilde Alsing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thilde Alsing