Vores mindset har stor betydning

08-06-2024 07:51

Lars Mars

I et nyt blodindlæg fortæller Lars Mars om vores mindset og om, hvorfor det har en stor betydning for vores hverdag og træning med hestene

Copyright Ridehesten.com
Lars Mars. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Husker du bedst de "knap så gode" oplevelser og præstationer? Eventuelle fejl og det, som du gerne vil undgå. 

Eller husker du bedst de gode oplevelser? Alt det, der gik godt, og alt det, der fungerede. Alt det, som du og ponyen/hesten kan og alt det, som du gjorde. 

Vores mindset har en kæmpestor betydning for vores indgangsvinkel til det, som vi skal i gang med, uanset om det drejer sig om ridning, hverdagen eller skole/uddannelse/arbejde.

Vores hjerne bliver god til det som vi påvirker den med
Hvis vi mest husker de gode oplevelser, det som går godt og det, som vi kan, skabes der tryghed, overskud og overblik i hjernen, så vi bedre kan præstere og udvikle os samt finde løsninger, hvis noget ikke lige fungerer som håbet.

Hvis vi derimod typisk har fokus på det, der gik ”knap så godt” og eventuelle fejl, eller hvis noget frustrerer os, vil vores hjerne være i alarmberedskab, frygte at lave fejl og have mest fokus på det, der kan blive svært.

Hjælp hjernen ind på den bedste vej
Vores hjerne er fantastisk, men den kan også meget hurtigt være klar til at stikke af med os.

Derfor er der rigtig mange fordele ved at lære vores hjerne at kende og forstå, hvorfor den reagerer som den gør i forskellige situationer.

Vores hjerne er groft fortolket styret af instinkter og følelser på nogle områder (som hos ponyen/hesten), og derfor er den hurtig til at reagere på frygt og på det, som vi helst vil undgå.

Vi kan heldigvis hjælpe vores hjerne  ved at påvirke den med positive tanker samt med en positiv indstilling til det, som vi gør. På den måde skabes der ”ro på” og tryghed, så hjernen bedre kan hjælpe os i stedet for, at den finder på at stikke af med os og gør os usikker.

Tag et valg
Når vi vågner om morgenen, vælger vi selv hvilken vej, vi ønsker at gå ud af.

Fokus på det vi gør godt og det, som vi kan: det skaber muligheder.
Eller fokus på det, der måske kan blive svært: fejl  eller ”knap så gode" oplevelser: det skaber begrænsninger.

Præstationskultur
Vi lever i en præstationskultur og en konstant søgen på anerkendelse via resultater.

Der er intet galt med at have ambitioner og målsætninger, når bare vores mentale kompetencer og vores sportslige niveau følges ad.

Jeg oplever, at vi er blevet alt for gode til at fokusere på fejl og frygten for at fejle, tvivler på om vi er ”gode nok” og det, der kan gå knap så godt til træning eller stævne. Det kan meget let påvirke både vores udvikling, præstation og glæde.

Mindset
Ifølge Google kan mindset beskrives som: 

”Mindset kan defineres som din mentale tilstand og den måde, du tænker på. Mindset har en enorm indflydelse på dine muligheder for at opnå dine mål og drømme i livet. Et positivt mindset vil give dig energi, motivation og tro på dig selv, mens et negativt mindset kan føre til bekymring, tvivl og selv-sabotage."

Nyheden fortsætter efter annoncen

De fleste har nok hørt det flere gange:

  • Tænk positivt.
  • Det skal nok gå.
  • Du skal bare gøre det, som du kan.
  • Gå nu ind og få en god tur – o.l.

Men det kan være rigtig svært, hvis man har lært hjernen at fokusere på det, som kan blive svært og det, som man frygter.

Nervøsitet
Vi har lært det at kende som noget ubehageligt, men det er en helt normal reaktion i krop og hjerne, når den gør sig kampklar. Det er en fantastisk egenskab, som kan hjælpe os til at blive optimalt klar til en opgave/situation, men den kan desværre også gøre det modsatte ved at gøre os usikker. Sidstnævnte opstår typisk, hvis vi har mest fokus på alt det, som kan gå knap så godt.

Med et godt og robust mindset vil vi typisk ikke mærke noget ubehageligt ved kroppens reaktion, men vi kan derimod bruge det positivt til at sætte os op og gøre os klar til at præstere.

Du kan med fordel også læse mit blogindlæg om ”nervøsitet” her. 

Ros dig selv – din hjerne vil elske dig for det
Når vi roser os selv, også for de helt almindelige hverdagsting og -situationer, påvirker vi vores belønningscenter i hjernen.

Jo mere vi fodrer hjernen med positive tanker og påvirkninger, jo bedre kan vi hjælpe hjernen til at opbygge et godt og robust mindset.

Forvent ikke, at hjernen hjælper dig, men hjælp din hjerne til at hjælpe dig. 

Jeg har en stor passion for at hjælpe og vejlede sportsudøvere til at få det bedste ud af deres sport. Gennem mange år har jeg hjulpet både unge og voksne sportsudøvere, både med håndtering af eventuelle udfordringer, der kan hæmme deres udvikling, præstation samt glæden. Jeg har også hjulpet ryttere med at skabe nye kompetencer til at forberede, udvikle eller at holde det sportslige niveau.

Det er så fantastisk at se, hvordan sportsudøvere og mennesket inde i sportsudøveren stille og roligt kan skabe et robust mindset.

Tag ansvar for din hjerne
Vi kan skabe et godt mindset ved at skabe en god forståelse for og indsigt i, hvordan hjernen arbejder, og hvorfor den reagerer som den gør i forskellige situationer, i stedet for at satse på quickfix-løsninger (du skal bare tænke ”sådan og sådan”, så skal det nok gå).

Rigtig god fornøjelse med at hjælpe din hjerne på den bedste måde. 

Du kan læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren og hjælp til mental sundhed samt optimering til sund udvikling og præstation:

På min blog på Ridehesten.com 
På min hjemmeside: www.rytteroptimering.dk

Med sportslig hilsen,

Lars Mars

Mental og fysisk træner samt optimering

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen