Optimering af rytteren - TIDEN

02-10-2019 10:08

Lars Mars

I dette blogindlæg vil jeg synliggøre hvordan konstant travle dage, med mange ting der skal tages stilling til, kan påvirke vores hjerne

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvis du også er en af de mange ryttere eller forældre til en rytter, eller en træner der føler at dagene bare drøner af sted med konstante gøremål, aftaler og forpligtelser, samt tanker og  ønsker om at gøre det hele perfekt, så kan du med fordel læser med her.

Jeg oplever ofte at tiden kan være en mangelvare for mange ryttere og trænere, og det er som om at det ”bare accepteres”, fordi ”sådan er det bare” – det er meget let at lade sig rive med af, at have lidt for travlt, og at have en stram tidsplan fordi det har de andre typisk også.

Begrundelser og argumenter
Det er et område som mange enten ignorere betydningen af, eller straks går i forsvarsposition og tænker, at der ikke er noget galt i at have travlt og mange ting at tænke på, og forholde sig til. Men fakta er, at vores hjerne er super god til at finde begrundelser og forklaringer for hvorfor vi gør som vi gør - også selv om, at vi måske godt kan se at det ikke er godt for os at have så pokkers travlt – men vores hjerne fortrænger det, og vil hurtigt påvirke os med at ”sådan er det bare indenfor denne verden”.

I en koncentrationssport som ridesporten, er det vigtigt at kunne skabe ro i hovedet
Det er som sådan ikke noget problem i at have travlt i perioder, og hvis man husker den positive indgangsvinkel samt at glæde sig over det man gør, så klare man bedst disse perioder.

Udfordringerne kan opstå hvis travlheden er kontinuerlig og konstant, så vil det bl.a. kunne påvirke vores hjerne med flg. symptomer:

  • Mindre overblik og overskud
  • At man bliver lettere irriteret eller frustreret hvis noget ikke lige går som håbet
  • At man har svære ved at skabe koncentration eller at holde den i længere tid
  • At man har svære ved indlæring og udvikling
  • At man ikke orker at nørde ned i mindste detalje, eller søge efter optimering
  • At man glemmer glæden til det man gør, og de succeser man har haft
  • At hjerne og krop har svært ved at slappe af når vi har fri, eller skal sove om natten.

Når hjernen er under pres, har den brug for ekstra energi - vores ”belønningscenter” vil automatisk søge efter noget der kan tilfredsstille den, så den kan frigive lykkestoffet ”dopamin”, der gør os glade i nu’et – derved  opstår lysten til at falde i med ”hovsa løsninger” med hurtige mad-løsninger eller junkfood, sødesager og de farvestrålende energidrikke.

Det er ikke hensigtsmæssigt når vi i princippet har mest brug for sund og nærende kost, der kan give energi og overskud til at få lavet en rigtig god planlægning, samt til at kunne skabe koncentration.

Hamster-hjul
Et kontinuerligt og konstant pres kan næsten sammenlignes med at bevæge sig i et ”hamster-hjul” hvor man bare bliver ved med at løbe hurtigere og hurtigere rundt.

Hvis man konstant er presset på tid, bliver det meget let til en normal tilstand - som så igen kan bliver presset ved at putte mere ind i kalenderen – som på et tidspunkt så også bliver til en normal tilstand osv. - og derved er vi kommet ind i en ”ond cirkel” (hamsterhjulet) – og så kan det være svært at se hvordan det skulle kunne ændres.

Vi kan selv vælge vejen – det kræver bare at vi tager ansvar
I stedet for bare at lade os styre af, og følge med i den travlhed, og pres på hjernen, som vi har oparbejdet over tid – kan vi vælge at hoppe ud af hamsterhjulet og få skabt et overblik, ved at gennemgå, om det er hensigtsmæssigt det som man gør, og den måde som man gør det på – eller om noget kunne optimeres for at undgå at drive rovdrift på hjerne og krop, samt for at få det mest optimale ud af det som man gør.

Mentalt
Generelt klare vi sagtens de pressede hverdage, også når det over tid er blevet ”normalen” - men udfordringerne kommer typisk når vi skal gå i detaljer og nørde eller koncentrere os over længere tid, som der jo ofte er brug for i ridesporten, som f.eks. ved:

  • Under træning/undervisning: Hvis noget er lidt svært at forstå, lære eller udføre for rytter eller ponyen/hesten - kan der meget let opstå frustrationer og irritationer.
  • Under stævner: Mange har nok oplevet at have haft travlt inden og op til et stævne – så er der stor risiko for at hjernen er træt, det giver risiko for: At det er svært at håndtere spænding/nervøsitet - At det kan gå udover koncentrationen - Samt at der lettere bliver skabt fokus på det som kan gå galt eller ikke fungere. Nogle har nok også oplevet at  glemme noget udstyr til stævner, det er også et klart signal for at der ikke er optimal balance i hjernen.
  • Udfordringer: Hvis vi er kommet i en situation hvor det ikke lige fungere for os – så vil hjernen have svært ved at finde vejen og løsninger til at komme ud af det, og udfordringerne vil typisk være selvforstærkende og vokse sig større.
  • Underviser/træner: Hvis en rytter ikke lige forstår, eller kan udføre de ønskede øvelser, kan det være svært at forklare tingene på en anden måde, fordi at hjernen ikke har overskuddet, og derved kan det blive til en knap så god undervisning, med risiko for at det bliver slæbt med til den næste undervisning.  

Vores hjerne kan ikke dele op om den har overskud til det ene eller til noget andet – den bruger af den samme mængde energi/kapacitet der er til rådighed. Så hvis vi nu har haft for meget om ørene i løbet af dagen, vil det automatisk gå ud over det som vi skal i gang med senere.    

Vi kan vænne os til at have konstant travle dage – det er bare ikke sundt
Hvis vores hjerne og krop er presset over længere tid, vil den automatisk frigive stresshormonet, ”adrenalin” – dette stof hjælper til at sende ekstra energi ud i krop og hjerne.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er både godt og skidt: For på den ene side, hjælper det os til at til at kunne håndtere det større pres vi udsætter os for – På den anden side, hjælper det også til at vi kan overbelaste og drive rovdrift på vores krop og hjerne.

Med længere tids påvirkninger frigiver kroppen så stresshormonet ”kortisol”, det har modsatte virkning af adrenalinet - det gør os træt, ugidelig, og svært ved at overskue opgaver, samt at kunne holde koncentration og fokus. Risikoen for dårlige præstationer eller dårlig trivsel og selvværd lure lige om hjørnet.

(Du kan finde meget mere spændende og brugbar viden om adrenalin og kortisol på nettet).  

Vær opmærksom på dig selv, dit barn eller de ryttere du underviser
Der har aldrig været så mange der er blevet ramt af stress både blandt unge og voksne – det er skræmmende tal når man høre om statistikker, og hvad fremtiden vil bringe. Derfor kan det bl.a. være vigtigt at være opmærksom på flg.:

  • Hvordan vi har opbygget vores hverdag mht. planlægning
  • Hvilke påvirkninger der er på vores hjerne – både dem vi sætter op for os selv, med bl.a. forventninger - samt udefrakommende påvirkninger fra bl.a. de sociale medier.

Planlægning
Med travle dage er det fornuftigt, at udarbejde klare realistiske og fornuftige planer for hvornår du ønsker at gøre hvad, fra du står op til du går i seng – på den måde skaber du mere ro i din hjerne, ved at du bare skal følge den plan du har lavet – derved nedsætter du også at der opstår overspringshandlinger og hovsaløsninger undervejs. Du kan med stor fordel bl.a. indsætte nedenstående områder i din planlægning:

  • Tid til spise- og drikke pauser (bedst med 3 hovedmåltider + 2-3 mellemmåltider)
  • Tid til evaluering, hvis du f.eks. rider flere ponyer/heste efter hinanden
  • Tid til tillægstræning (udstræknings-, styrke- og konditionstræning)
  • Det er en god ide at indlægge ”små buffere” med tid, hvis noget skulle tage længere tid end planlagt, så din dag ikke bliver forlænget.  
  • Tid til ”dig selv”, hvor du kan slappe af med dig selv, og skabe overskud til at udtænke nye ideer. Du kan også afsætte noget tid til familie og venner.

Hvis vi kan forudsige en ekstra travl periode – kan vi med fordel forberede os ved at lave planer for hvordan man kan opretholde områder der er vigtige for os.

Kvalitetstid
Kvalitetstid kan bruges i flere sammenhænge – i bund og grund er det at få det bedste ud af det som man gør. Hvis man konstant har travlt og mange ting at tænke på har hjernen svært ved at slappe af, og det gør, at det kan være svært at koncentrere sig om det som man gør, samt at være nærværende eller effektiv – for at kunne skabe kvalitetstid, vil jeg anbefale flg.:

  • Lav klare planer for hvad du ønsker dig af en bestemt opgave eller situation.
  • Planlæg så hvordan du vil udføre den/nå det.
  • Vær tilstede i nu’et og luk alt andet ude – så det ikke stjæler fokus fra din plan/oplevelse

Evaluering
Med evaluering kan vi få skabt et godt overblik, så vi ikke slæber knap så gode ting/handlinger med os fra dag til dag, eller gang til gang. Spørg dig selv:

  • Hvad var godt ?
  • Hvad var knap så godt ?
  • Hvad skal jeg ændre på til næste gang ?

Husk på at det hele drejer sig om prioritering
Det kan være svært at ændre på vaner der stille og roligt har vokset sig stærke – men det kan sagtens lade sig gøre med den rette vilje og planlægning - til stor fordel for at holde krop og hjerne optimal til at skabe udvikling, præstationer samt oplevelser.   

Prøv at lave en skanning på dig selv
Hvis du kan nikke genkendende til noget af ovenstående, så gør dig selv den tjeneste at gøre noget ved det. Hvis du har svært ved at komme i gang med at lave ændringer - så brug en coach/mentaltræner til at få skabt nogle brugbare startmuligheder, så du kan få en god start.

Rigtig god fornøjelse med at få det bedste ud af det som du gør.

Du kan læse mere om optimering på min hjemmeside www.rytteroptimering.dk

Med sportslig hilsen

Lars mars

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner