Ryttervægt og sadeltilpasning blandt de mest læste studier

21-08-2020 07:16

Merete Haahr

Fire nylige forskningsrapporter omkring heste og sadeltilpasning fra den engelske organisation Saddle Research Trust er blandt de mest læste og downloadede rapporter

Copyright Ridehesten.com
Manglende sadel tilpasning kan forvolde store problemer for både rytter og hest.Foto: Sue Dyson
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ryttervægt og sadeltilpasning er spørgsmål, som interesserer læsere af det engelske fagblad Equine Veterinary Journal and Equine Veterinary Education. I en undersøgelse fandt man frem til at de mest downloadede rapporter handlede netop om ryttervægt og saddeltilpasning, 

Særligt fire studier var blandt de mest læste, og hver af disse blev tildelt et certifikat fra forlaget Wily, som anderkendelse for at være blandt de 10 % mest downloadede rapporter i perioden januar 2018 – december 2019. Forskerne bag holdet er formanden for Saddle Research Trust, Anne Bondi, Professor Sue Dyson og de anderkendte forskere Hillary Clayton, Renee Van Weeren og Pat Harris, som har deltaget i arbejdet inden for Saddle Research Trust siden begyndelsen. 

Følgende artikler har modtaget anderkendelsen:

Rytterens indflydelse: hestens kropsvægt og rytter/ hest/saddel tilpasning, samt dets indflydelse på hestens gang og adfærd.

Rapporten afslørede at tunge ryttere skulle sikre sig, at de har en hest, der har den rette størrelse og kondi, for at sikre at hesten kan holde til at bære den øgede vægt. Rapporten demonstrerede de skadelige effekter på hestens gang og adfærd ved en uhensigtsmæssig rytter størrelse. Den viste også at påvirkningen bliver forstærket hvis sadel og andet seletøj ikke er korrekt tilpasset hest og rytter, når rytteren er tungere eller højere end gennemsnittet.

Det betyder ikke at tunge ryttere ikke må ride, men at de skal vælge en hest af den rette størrelse og en sadel, der er tilpasset både hest og rytter.

[F2)

Nyheden fortsætter efter annoncen

Vurdering af den engelske saddel egnethed for rytter og hest,

Artiklen beskriver, hvordan professionelle skal evaluere egnetheden af den engelske sadel i forhold til rytter og hest. 

Effekten af rytter størrelse og sadeltilpasning på tryk og vægtdistribution under sadel. 

Rapporten belyste risikoen for heste, når rytterne er for tunge, og den baner vejen for udviklingen af retningslinjer, som kan hjælpe alle ryttere til at se om de er for tunge i forhold til deres hest. 

Copyright Ridehesten.com
Rytterens vægt og rideevner kan få betydning for hestens præstation. Foto: Saddle Research Trust

Videnskaben kort: Hest Rytter og sadel interaktion og dets betydning for velfærd og præstation.

En artikel der kort samlede op på konferencen i december 2018 fra Saddel Research Trust, med temaet Heste Rytter og sadelinteraktion. Her var der oplæg fra ledende forskere omkring den nyeste forskning inden for sadeltilpasning, og betydningen af at dette er korrekt for både rytter, hest og sadel er tilpasset hinanden, for optimal præstation. 

 

Læs meget mere om ryttervægt og sadeltilpasning i magasinet Ridehesten

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen