Derfor skal du tage gødningsprøver

16-01-2021 07:52

Merete Haahr

Ny forskning viser, at regelmæssige gødningsprøver kan reducere forbruget af ormekure, og det har ingen skadelige virkninger på hestens sundhed

Copyright Ridehesten.com
Forskning viser betydningen af foretage regelmæssige gødningsprøver, i forhold til at reducere antallet af behandlinger med ormepræparater. Foto: Ridehesten.com/Annette Boel Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Et studie fra Frankrig har vist betydningen af at tage regelmæssige gødningsprøver i forhold til at diagnostisere behovet for behandling. Forskerne Liselore Roelfstra, Marion Quartier og Kurt Pfister, alle fra Animal Diagnostic Laboratory i Corcelles-Cormondrech, Schweiz, så på resultaterne af ormestrategien på fem stutterier i Frankrig og Schweiz. Studiet involverede 90 heste og tre ponyer i alderen fra 3 til 32 år.

For omkring 6 år siden skiftede de pågældende stutterier fra at give rutinemæssig ormebehandling til at få foretaget gødningsprøver to gange om året, forår og efterår, og kun behandle med ormepræparater, såfremt tallet var mere end 200 æg pr gram.

Hestene gik alle i et foldsystem, og på de tre af stutterierne var der var ingen regelmæssig indsamling af gødning fra folden, mens de resterende to stutterier indsamlede gødningen mindst en gang om ugen.

I løbet af de seks år, som studiet forløb over, blev der undersøgt 757 gødningsprøver, og det viste sig, at kun 34,7 % havde mere end 200 æg pr gram, og dermed havde brug for en ormekur.

Det betød, at der kun blev givet 263 doser ormekur i løbet af de seks år, sammenlignet med de 757 behandlinger, der ellers ville have været givet, hvis alle hestene blev rutinemæssigt behandlet. Det er yderligere en fordel, at behandlingen for orm kan gøres specifikt til den form for parasitter, der er blevet opdaget ved hjælp af gødningsprøven

Nyheden fortsætter efter annoncen

Før introduktionen af gødningsprøver fik alle hestene ormekur 2-3 gange om året. Det lave tal viste, hvor vigtigt det er at bruge gødningsprøver, inden man giver ormekur.

På et af stutterierne blev behandlingen kun reduceret med 35%, og det kunne ifølge forskerne være på grund af det forhold, at der var en større gennemgang af heste og hesteejere på stutteriet. Alle hesteejerne skulle betale for ormeprøverne, men det var de villige til på trods af omkostningerne til laboratoriet.

Den opnåede reduktion viser klart, at der er potentiale for at reducere antallet af ormebehandlinger, når det bliver udført ved hjælp af regelmæssige gødningsprøver.

Forskerne så også, at der ikke var en eneste tilfælde af sygdom forårsaget af parasitter i løbet af hele undersøgelsens varighed.

Her kan du læse mere om studiet og betydningen af regelmæssige gødningsprøver

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen