Må rideskoler udelukke tunge ryttere?

09-05-2024 15:46

Flere rideskoler i Sverige har sat ryttervægtgrænser af hensyn til hestevelfærden. Det har fået debatten om ryttervægt til at blusse op igen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Debatten om ryttervægt er gentagne gange blevet diskuteret. Det er et sårbart emne, for hvordan tager man hensyn til følsomme emner som hestevelfærd, inklusion og kropskærlighed på samme tid?

Flere rideskoler i det sydvestlige Sverige har på ny sparket gang i den debat, da de mod det svenske rideforbunds ønske har inført vægtbegrænsninger. Således har bl.a. Tibro Ryttarförening valgt at udelukke alle ryttere, der vejer mere end 90 kg. Det skriver det svenske hestemedie Tidningen Ridsport. Også Göteborgs Fältrittklubb har indført en vægtgrænse, og daglig leder Erica Lundqvist fortæller til samme medie, at det kom som følge af, at de oplevede, at de heste, der gik med de tungeste ryttere, havde ondt i ryggen.

Initiativet er både blevet mødt af beundring og kritik. Det svenske rideforbund og det svenske nationale idrætsforbund er begge imod vægtbegrænsningerne, og Göran Dalin, formand for det svenske rideforbunds hestevelfærdsråd udtaler:

Nyheden fortsætter efter annoncen

God hestevelfærd handler også om rummelighed, og det vil være forkert, at ridesport udelukker mennesker. Der er også mange flere parametre end rytternes vægt. Det handler om, hvordan hestene er bygget, og hvor veltrænede og gamle de er. 

Derfor kan nogen altså mene, at vægtgrænser er både en forenklet og diskriminerende at løse problemet på. Andre argumenterer modsat for, at det ikke er nogen menneskeret at ride, og at det er hestens trivsel, der kommer først.

Et stort dansk studie fra 2020 konkluderede, at de ikke kunne se nogen bemærkelsesværdig forringelse i hestens velfærd ved en vægtøgning på 15% og 25%, og du kan læse mere om forsøget i Ridehestens februarmagasin 2020, hvor vi havde et tema om ryttervægt.

På trods af at debatten og forskningen om ryttervægt også har fået meget fokus i Danmark, har Ridehesten ikke kunne finde frem til nogen rideskoler i Danmark med en fastlagt vægtgrænse, selvom mange danske rideskoler naturligvis er opmærksomme på også at have heste, ikke kun ponyer, når de laver aktiviteter for voksne.

Hvis du har nogle erfaringer med vægtbegrænsninger på rideskoler i Danmark eller lignende, er du velkommen til at dele dem med os på info@ridehesten.com.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner