Debat om maksimal ryttervægt

08-08-2023 10:11

Mille Albinus Hjermitslev

Det tyske rideforbund har taget stilling til maksimal ryttervægt efter en stald i Holland har indført grænser for, hvor meget rytterne må veje

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

En stald i Holland har indført en maksimal ryttervægt på 100 kg for mænd og 90 kg for kvinder. Dette har det tyske rideforbund stillet sig kritisk over for: – Så simpelt er det ikke, udtaler forbundet. 

Det sker ofte, at ryttervægt bliver diskuteret. I februar 2020 berettede Ridehesten om et forskningsprojekt foretaget af danske forskere, der undersøgte betydningen af rytterens vægt for hestens velfærd og holdbarhed. I England har man ligeledes nedsat en arbejdsgruppe, der skal tage stilling til problemstillinger, der kan opstå, hvis en rytter vurderes at være for tung til vedkommendes hest. 

Det tyske rideforbund udtaler følgende: 

Hvor tung en rytter kan være afhænger af mange faktorer og varierer fra hest til hest. Ifølge det tyske rideforbund er en maksimal vægtbelastning på 15 til 20 procent af hestens kropsvægt en brugbar retningslinje. Men, strikse grænser er ikke brugbart. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Faktum er, at der må være en balance mellem rytterens vægt og hestens kapacitet. En hest må aldrig risikere sundhedsproblemer, fordi rytteren er for tung. Kapaciteten for de individuelle heste er forskellige og afhænger af en lang række faktorer. Dette gør det umuligt at beregne ud fra en simpel formel. 

Procentdelen af rytterens vægt i relation til hestens kropsvægt kan kun indikere en maksimal tålelig vægt, som hesten kan bære, men kan ikke bestemme det præcist. For eksempel kan en ryttervægt, som er lig 20% af hestens kropsvægt være acceptabelt under gunstige forhold, men kan under ugunstige forhold være særdeles tyngende for hesten. 

Af faktorer som kan have betydning for, hvor meget vægt hesten kan bære, nævner forbundet blandt andet; størrelse, eksteriør og kondition. Robuste og kompakte heste kan f.eks. bære mere vægt. Det samme kan en hest, der er i træning og er stærk. 

Forbundet nævner også, at det spiller ind, hvad der forventes af hestenes præstation. Sidst nævnes rytterens evner og kropsbygning som faktorer. 

/ EquNews 

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen