Arbejdsgruppe skal se på ryttervægt

19-07-2023 09:58

Mille Albinus Hjermitslev

I England har man nedsat en arbejdsgruppe, der skal afhjælpe problemstillinger vedrørende ekvipager, der divergerer vægtmæssigt

Copyright Ridehesten.com
Heste på fold. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Betydning af rytterens vægt for hestens velfærd og holdbarhed er et omdiskuteret og kompliceret emne. Et dansk forskningprojekt foretaget i 2020 viste blandt andet, at også rytterens manglende balance, vægtfordeling og motorik spiller ind. Projektets resultater er bragt i Magasinet Ridehesten februar 2020. Læs et uddrag her. 

I England har man nedsat en arbejdsgruppe, der skal tage stilling til problemstillinger, der kan opstå, hvis en rytter vurderes at være for tung til vedkommendes hest. Hensigten er både at addressere problemstillingen samt hjælpe dem, der søger at takle problemerne. 

Forsker Tamzin Furtado, der er en del af gruppen, fortæller: – Det henvender sig til alle. Alle rideskoler, begivenheder, organisationer - alle. For dem, der lige nu skal takle dette komplicerede emne, er der ikke hjælp at hente. 

Gruppen består af stævnearrangører, forskere og vetærinær-, dyrevelfærds-, og mentale sundhedseksperter. Medlemmerne vil sammenligne og drøfte eksisterende forskning. De vil også rådgive parter, der ønsker at indføre retningslinjer. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det handler ikke om, hvorvidt en rytter er overvægtig eller ej. Det handler om at sikre, at ekvipagen passer sammen vægtmæssigt, tilføjer Tamzin Furtado. 

Amanda Stoddart-West, der er en del af arrangørerne bag "The Great Yorkshire Show" i England, er en del af gruppen. Hun var med til at indføre en regel for maksimal ryttervægt ved stævnet i 2016. Hun fortæller: 

Det handler ikke bare om at få ryttere til at stå af, fordi de er for store. Det handler om at uddanne, så det bliver en norm. Vi sætter dyrene først. Jeg tror, der er en særdeles interesse for det nu. Jeg tror, at folk har erkendt, at noget skal ændres - også set i lyset af ridesportens sociale licens.

/ Horse & Hound

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen