Ny musik virker beroligende på heste

02-07-2021 06:26

Merete Haahr

Heste opfatter lyde anderledes end mennesker, og derfor kan høje lyde stresse hesten, mens andre lyde kan virke beroligende og angstdæmpende. Nu har en adfærdskonsulent komponeret et særligt stykke musik helt specielt beregnet til heste

Copyright Ridehesten.com
Prøv at spille musik i forskellige situationer med din hest, og mærk hvordan hesten reagerer. Foto: shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvad er det ved hestens hørelse, der leder dem til særlige lyde og omvendt, hvad er det der gør, at de flygter fra bestemte lyde?

Det spørgsmål har Janet Marlow, som er adfærdskonsulent med special i lyde beskæftiget sig med.

Hun har i mange år bidraget til en større forståelse af hestens hørelse, og hvordan musik påvirke hestens adfærd. Hendes forskning har været offentliggjort i flere videnskabelige rapporter, med kliniske studier der beviser den positive effekt musik specielt rettet mod at forbedre hestens velfærd.

Lydadfærd er et nyt studieområde, der beskriver måden, hvorpå et dyr eller en person reagere i en situation med en særlig lyd.

En forståelse af lydadfærd kan hjælpe os til at berolige dyr, som ellers bliver stressede af høje og lave lydfrekvenser både indenfor og udenfor, forklarer Janet Marlow.  Det at spille musik kan afbalancere hestens adfærd, og det kan maskere udefra kommende lyde og vibrationer, og det kan ligeledes give en positiv og afslappende effekt, forsætter Janet Marlow.

Janet Marlow har blandt andet komponeret et beroligende stykke musik, som er udviklet til at mindske stress hos heste. Hun har fokuseret på at skabe rytmer og melodier, som er  komponeret, så det passer til hestens hørelse. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Når man skal komponere musik til heste, skal man være opmærksom på at modificere decibel og frekvens niveauet af hver klang, så det er behageligt i hesten ører, forklarer Janet Marlow. Hun har afprøvet musikken på dyrehospitaler, i stalde og klinikker for at se, hvordan musikken har en afspændings effekt og hjælpe til at reducere stress symptomer.

Du kan også bruge musikken, når der er smed, tandlæge eller dyrlæge. Det er normalt situationer, der stresser mange heste, og du kan spille musikken for at distrahere hesten, og mindske angst. Musik hjælper også til at maskere lyde fra det udstyr, der bruges i behandlingen, mener Janet Marlow. 

Copyright Ridehesten.com
Musik specielt komponeret til heste kan virke afslappende og beroligende i stressede situationer. Foto: Shutterstock

En anden måde du kan bruge musikken er når du strigler eller massere hesten. Her kan afslappende musik være med til at få hesten helt afspændt. Musik kan også være godt for heste, der er tvunget til at have boks ro,  eller heste der skal komme sig efter en operation. Her vil en dybere muskelafslapning have en helende effekt.

Situationer med tordenvejr kan være skræmmende for nogle heste, idet lydniveaet kan være helt op til 115 decibel. Heste og mennesker hører bedst og mest behageligt på et niveau, der svarer til 60-80 decibel, og derfor kan  tordenvejr skabe panik og flugt situationer for heste, mener Janet Marlow. Musik kan maskere de høje pludselige lyde, og hjælpe med at dæmpe angsten.

Du kan hører Janet Marlows musik til heste på Youtube, og selv afprøve hvordan det virker på din egen hest.

Læs mere om Janets Marlows musik til heste og kæledyr

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner