Har din hest stress?

28-01-2018 08:15

Sussi Hjort Hollensted

Kortvarig stress er nemt at se hos heste. Længerevarende eller kronisk stress, skal man kende sin hest for at opdage

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Man skelner mellem to former for stress. Kortvarig stress og længerevarende eller kronisk stress. Kortvarig stress er hestens fysiske  eller mentale reaktion på en såkaldt stressor, som fx kan være en ting eller en situation, som gør den særligt nysgerrig, skræmt, opmærksom eller lignende. Her kan hesten eventuelt ønske at slippe ud af situationen ved at flygte, men den kan også vænne sig til tingen/situationen, hvorved stressniveauet igen sænkes. 

Kortvarig stress
Når hesten presses fysisk i træningen, kan den ligeledes opleve kortvarigt, fysisk stress. Den kortvarige stress er ikke farlig, men på grund af den fysiske og mentale anstrengelse har hesten brug for restitution eller pause efter en kort periode med stress. Får den ikke pauser, kan det blive til længerevarende stress. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Længerevarende stress
længerevarende eller kronisk stress skyldes ikke enkeltstående begivenheder, men er en langvarig tilstand, som oftest skyldes elementer i det daglige management og/eller træning af hesten, der må ændres for at komme stressen til livs. 

Sådan ser stress hos hesten ud
Kortvarig stress er oftest letgenkendelig. Hesten stiver sig, bliver svær at komme i kontakt med, og den virker urolig. Længerevarende eller kronisk stress kan være sværere at opdage, og det kræver ofte, at man kender sin hest og dens naturlige og sunde adfærdsmønstre og reaktioner. På den måde vil man være i stand til at opdage, om den opfører sig unaturligt, fx bliver apatisk eller generelt mere urolig, ikke ønsker kontakt med andre heste, mangler energi eller lignende.

Vil du vide mere om stress i forhold til heste, så læs magasinet fra februar 2013

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner