Social interaktion hos heste påvirker stressniveauet

08-04-2021 07:53

Merete Haahr

Ved at teste kortisolniveauet i håranalyser hos heste, fandt forskere en forbindelse mellem hestenes sociale liv og deres stressniveau

Copyright Ridehesten.com
Fritgående heste har færre negative interaktioner, og dermed et lavere stress niveau. Foto: Ridhesten.com/Merete Haahr
Nyheden fortsætter efter annoncen

Et forskerhold fra Linköping universitet har studeret, hvordan stress kan måles gennem hårprøver fra heste. Prøverne blev indsamlet fra hestens man og pels og blev analyseret for kortisolniveauet. Kortisol er et hormon, der udskilles, når dyr og mennesker bliver stressede. Hormonet kan være livsnødvendigt i farlige situationer, men på længere sigt kan det være meget ødelæggende. Metoden har vist sig effektiv i forbindelse med mennesker og hunde, og i dette studie er det blevet påvist, at metoden også virker på heste.

Ved at måle kortisolniveauet har vi kunne studere hestenes stressniveau over længere tid, siger Lina Roth, som var leder af studiet. I denne studie klippede forskerne en tot hår fra siden af hesten og tog prøver fra manen på i alt 153. Resultaterne fra begge prøver var samstemmende, hvilket indikerer, at metoden er pålidelig.

Vi har brug for en mere standardiseret metode til at teste. Manen er mere ensartet hos de forskellige heste end pelsen er, og de skal klippes meget tæt på hestens hud, hvilket kan være skræmmende for hestene.

Copyright Ridehesten.com
Opstaldningsforholdene påvirkede ikke kortisol niveau, men antallet af positive interaktioner gjorde en forskel. Foto: Ridehesten.com/Merete Haahr

Syv forskellige stalde deltog i studiet, og de blev sammenlignet hver for sig og i grupper, baseret på hestenes staldforhold. Grupperne bestod af heste, der var fritgående, heste der var opstaldet på en rideskole, og travheste. Vi troede der ville være en stor forskel på kortisolindholdet i forhold til opstaldningen, men det var ikke det er påvirkede stressniveaet.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Der var dog en forskel på de sociale interaktioner med de forskellige opstaldningsforhold. I samme tidsrum som hårprøverne blev indsamlet, undersøgte forskerne hestenes adfærd. Resultatet viste, at de fritgående heste var venligere over for hinanden, med færre og mindre negative interaktioner.

Der var færre negative sammenstød, som for eksempelvis truende adfærd, bid og spark mellem de fritgående heste, og deres livsstil var tættere på deres naturlige adfærd.

Selvom forskerne ikke fandt en forskel på opstaldningsforholdene, så var der alligevel en forskel, som påvirkede hestene. Den stald med det laveste kortisolniveau havde også de mest positive sociale interaktioner. Resultatet af studiet åbnede nye og interessante spørgsmål til fremtidig forskning. Hvis staldforholdene ikke har indflydelse på stressniveauet, så er det måske menneskene, der håndterer hestene som påvirker det? Fremover kunne det være et spændende område at undersøge nærmere. Er det en mulighed, at de mennesker, der omgiver hestene, har en påvirkning på dem. – Vi har allerede i tidligere forskning vist, at hunde får det samme længere sigtedestress niveau som deres ejere, slutter Linda Roth.

Læs hele studiet : Hair Cortisol in Horses

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner