Heste kan stresses ved individuel opstaldning

30-11-2020 16:13

Merete Haahr

En varm og tryg stald, flot indrettet og med masser af hø og god strøelse, det er hvad de fleste forbinder med et godt hesteliv, men for nogle heste, kan det være en trist og stressfyldt oplevelse at stå på stald viser forskning

Copyright Ridehesten.com
Adskilte bokse med murede vægge til tre sider mindsker hestens mulighed for at se og røre andre heste i stalden Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vi forbinder opstaldning med tryghed og sikkerhed for vores heste, men som flokdyr, har heste brug for at være i grupper, og opstaldning forhindrer hestene i at interagere med hinanden. Det viser et studie foretaget af Nottingham Trent Universitetet, i England.

I flere staldes opbygning forhindrer man hesten i at være sammen med andre heste, og det kan være en stressfaktor for hesten. Forskerne fandt, at de dyr der var isoleret, havde højere niveau af stress hormoner og blev mere vanskelige at håndtere.

Copyright Ridehesten.com
Heste der holdes i løsdrift udviste de færreste stressmarkører og havde det bedste velbefindende, ifølge Kelly Yarnell Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Det at være sammen med andre heste er en så vigtig del af hestens natur, at individuel opstaldning ligefrem kan være skadeligt for deres sundhed og velbefindende, siger Dr. Kelly Yarnell, som er ledende forsker på Nottingham Trent Universitetet, og ekspert inden for området omkring hestevelfærd. Sociale opstaldningsformer giver en langt bedre velfærd for hestene mener hun.

Forskerne så i deres undersøgelser på fire forskellige opstaldnings muligheder.

  1. Individuelle bokse med faste mure på alle sider, således at der ikke var kontakt til andre heste.
  2. Individuelle bokse med solide bagvægge, men med tremmer i siden og foran, således, at hesten kunne se og røre næser med naboen på hver side. 
  3. Heste opstaldet to og to, så to heste havde fuld fysisk kontakt til hinanden. Parret kunne også høre og se andre heste i nærheden.
  4. Opstaldning med tre andre heste i løsdrift på en jordfold. Hestene i hver gruppe havde kontakt til hinanden, og kunne se og høre andre heste i nærheden.

De 16 heste i studiegruppen brugte fem dage i hver opstaldningsform, med to dage på græs mellem hvert skift. I løbet af de enkelte prøveperioder, testede forskerne hestenes gødning for at se niveauet af stresshormoner og de brugte ligeledes varmesøgende kameraer for at se hestens øjentemperatur, som ligeledes ændrer sig under stress. På den sidste dag af hver periode brugte de et fjernbetjent videokamera for at optage hver hests adfærd i en periode på 7 timer. Efter at have analyseret videoen, gav de hver hest point i forhold til hvor let den var at håndtere.

Copyright Ridehesten.com
Hvis hesten skal være opstaldet, er det bedst hvis den har mulighed for at se og røre andre heste i stalden. Foto: Ridhesten.com/Thomas Bach Jensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Som opstaldningsperioden blev mere isoleret, steg hestens øjentemperatur, og niveauerne for kortison, et stresshormon i gødningen. Hestene blev også i stigende grad sværere at håndtere. Isolation der forekommer på grund af individuel opstaldning, kan aktivere hestens stress respons, mener Kelly Yarnell, ekspert på hestevelfærd, og på baggrund af studiet kunne hun konstatere, at hestene udviste de færreste stressmarkøer, når de blev holdt i grupper.

At holde et dyr i fangeskab kan potentielt gå på kompromis med dens egen natur, mener Kelly Yarnell. Heste der lever vildt, går over store områder og mange kilometer, både dag og nat, mens en domesticeret hest ofte bruger meget tid indenfor. 

Copyright Ridehesten.com
Mange forbinder stalden som sikkerhed og tryghed, men for heste kan isolation fra andre heste være en trist og stressfyldt oplevelse Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen

Mange hesteejere holder deres heste i stalde på grund af sikkerhed og fordi det er nemmere. For mennesker virker en stald sikker og tiltrækkende, men det er baseret på hvordan vi selv føler, og det at vi tror, at hesten føler det samme. For en socialt dyr der bruger det meste af det sid i tæt kontakt med andre, så er social isolation en stress faktor og det kan udløse adfærdsændringer og sundhedsproblemer. Det er ikke sikkert at vores måde at holde hest på kommer til at ændre sig foreløbigt, men denne forskning viser at hestens helbred og velbefindende vil kunne have fordel at gnubbe og bruge tid sammen med andre heste. 

Isolation der forekommer på grund af individuel opstaldning, kan aktivere hestens stressrespons, mener Kelly Yarnell, ekspert på hestevelfærd.

Resultaterne af studiet er baseret på fysiske og adfærdsmæssige målinger, og det viser, at hvis man medtager social kontakt i design af staldforhold, kan det give en væsentlig forbedring til hestens velværd.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen