Lysterapi har mange gavnlige effekter

19-02-2021 18:45

Merete Haahr

Det har længe været antaget, at lysterapi kan være virksomt lægemiddel, med mange fordele. Det kan hjælpe til øge frugtbarheden, udvikle muskler, nedsætte angst og stress, og det kan hjælpe på infektioner, men kan det også hjælpe på sårheling hos heste?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Lysterapi har mange gode effekter på hestens velbefindende og helbred.  Det bruges ofte til at stimulere fuldblodshopper, således at de lettere bliver drægtige og føder deres føl tæt på 1. januar. Lysterapi påvirker ægløsningen og jo tidligere føllet bliver født, jo større og stærkere er det når det skal deltage i væddeløbene i løbet af foråret når de fylder tre år. 

Desuden har et nyligt studie vist, at lysterapi kan være gavnligt for udviklingen af muskulaturen hos unge hingsteføl. Dr Kazuyoshi, fra Japan har undersøgt hingste og hoppeplage, som blev udsat for ekstra meget lys, der svarede til dagslys i vintermånederne. Lysterapien påvirkede hingstens testosteron produktion, og øgede mængden af testosteron i deres system, hvilket gjorde at særlig hingstenes muskler udviklede sig mere, og de havde en højere kropsvægt med mindre fedt.

Lysterapi  påvirker også  udskillelsen af hormonet prolactin, hvilket letter optagelsen af calcium, det forebygger mavesår, og det signalerer til kroppen hvornår hesten skal skifte pels. Desuden havde det en beroligende effekt på hestene, og var med til at forebygge uro og stress. 

Dog er det ikke alle slags problemer der kan løses ved hjælp af lysterapi. 

Dr Anna Berg fra det Svenske Landbrugs universitet, har sammen med sine kollegaer undersøgt, hvorvidt lysterapi har nogen betydning for helingen af sår.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hun og hendes kollegaer afprøvede effekten af pulserende rødt lys og infrarødt lys på overfladiske sår på huden hos 8 varmblodsheste. Forskerholdet lavede et minutiøst cirkelrundt sår, på hver side af hestens hals. Såret på den ene side blev ikke behandlet, mens det andet sår blev givet lysterapi, udført af den samme person igennem hele forløbet. Behandlingen fulgte de anbefalede retningslinjer, med lysterapi fem dage om ugen i løbet af fire uger.

Helingen blev observeret af en person, som ikke var vidende om hvilken behandling såret havde fået, eller om det overhovedet havde fået nogen behandling. Forskerholdet fandt en meget lille forskel i det behandlede sår og i kontrol såret, faktisk tog det behandlede sår længere om at hele, end det sår der ikke blev behandlet. Forskerne kunne derfor konkludere at lysterapi ikke fremskynder helingen af sår. 

Kilder: TheHorse.com 

 

 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen