Forskere kortlægger stress-gen

03-07-2023 12:44

Charlotte Kusk Berwald

Irske forskere har fundet og identificeret det gen, der afgør, hvordan heste kaperer og håndterer stressede situationer. Kan blive afgørende i forhold til fremtidig avl, mener eksperter

Copyright Ridehesten.com
Vil vi i fremtiden se færre løbske heste? Foto: Ridehesten.com/Camilla Tiefensee Schrøder
Nyheden fortsætter efter annoncen

Navnlig det at kortlægge hestes psyke har været vanskeligt over årene, og derfor vækker studiet fra Plusvital i Irland opsigt, da det netop indikerer, at evnen til at håndtere stress – en egenskab, der er meget værd for konkurrenceheste – findes i et helt separat gen, der ligesom alt andet kan fremavles eller udavles. I alt fald i teorien.

– Vi har altid kunnet spørge mennesker hvordan de håndterer stress, men vi kan I sagens natur ikke spørge en hest. Derfor kan vi kun forskere og stykke et billede sammen ud fra det vi konkret ved, og det er lovende, udtaler PhD Amy Holtby fra Plusvital, der altså står bag studiet.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Meget langt fra konkrete løsning
Som med så meget andet, så er genmasse en kompleks størrelse, og man arbejder nu på at kortlægge lignende gener for at blive klogere på, om andre gener spiller ind på, hvordan heste håndterer stress og pressede situationer. Klart står det dog, at der endnu er et stykke vej, før man konkret kan påbegynde den målrettede avl helt ned på gen-niveau.

Kilde.

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen