Merete Haahr
Forskere i Tyskland har udført et pilotstudie for at se, om en EEG-undersøgelse (elektro-encephalography) kan være en metode, hvorpå man kan måle hestens tilstand.
EEG er en måling af hjernens aktivitet, og aktiviteten i hjernebølgerne afhænger af den tilstand, man befinder sig i, f.eks. om man er vågen eller sover. EEG måler aktiviteten i hjernen ved hjælp af elektroder, der er hæftet på hestens hoved.
Forsker Nora de Camp og hendes kolleager har skrevet en indlæg i journalen Peerj, og de noterer sig, at velfærd hos dyr ofte er baseret på følelsesmæssige vurderinger i stedet for videnskabelige fund.
– Vurderinger af velfærd og dyrenes velbefindende bliver nogle gange udført på baggrund af, hvordan mennesker føler, når de finder dyr i visse situationer, forklarer Nora de Camp.
– Vi har brug for anvendelige teknikker til at foretage en objektiv måling af dyrenes velfærd og de fysiologiske tilstande, som hænger sammen med velfærd, forsætter hun.
EEG viser sig lovende i den forbindelse, specielt fordi det giver objektive data.
Forskerholdet har beskrevet deres undersøgelse, som involverede tre voksne heste på det frie universitet i Berlin.
I løbet af seks forskellige dage blev hestene optaget i en periode på 30 minutter. Først i en hvileposition, dernæst i en stressfuld situation, hvor de blev placeret i en undersøgelsesboks og havde en forventning om dyrlægebehandling.
Målinger af EEG blev foretaget, og hestene blev filmet under hele forløbet. Hver videofilm blev vurderet i forhold til det officielle smerte-etogram, som er et videnskabeligt dokumenteret skema over hestens udtryk, når den har smerte.
Forskerne rapporterede, at de var i stand til at se forskel i EEG-aktiviteten på henholdsvis stress og hvileperioderne på hestene.
Ifølge forskerne indikerer resultaterne, at der sker en forandring i netværksaktiviteten under stress i hestens hjerne i det, der kaldes det somato-sensoriske cortex. Det er den del af hjernen, hvor hesten opfatter sensoriske stimuli, herunder berøring og smerte.
Resultaterne viser, at EEG er et godt værktøj til objektiv at kunne vurdere hestens velfærd og velbefindende.
Forskerholdet bestod af Nora de Camp, Methchild Ladwig-Wiegard, Carola Geltner, Jurgen Bergeler og Christa Thöne-Reinike, alle tilknyttet det Frie universitet i Berlin. De camp og Bergeler er ligeledes tilknyttet Humboldt Universitetet i Berlin
Læs hele studiet her: EEG based assessment of stress in horses: a pilot study
Læs mere om hestens smerteansigt i Magasinet Ridehesten.