Nyt pandebånd kan registrere hestens hjernebølger

13-01-2022 06:50

Marie Helene Rigård Rohleder

Forskere har udviklet et nyt pandebånd, som ved hjælp af elektroder kan måle hestens hjernebølger og fortælle om, hesten føler eksempelvis angst og glæde 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den franske neuropsykiater Hugo Cousillas fra Universitetet i Rennes har brugt seks år på at udvikle et apparat til heste, som er formet som et pandebånd med fire elektroder på. Elektroderne måler hestens hjernebølger (også kaldet EEG). 

Forskerne håber på, at pandebåndet kan være med til at fortælle os, hvordan hesten føler. Ligesom vi i mange år har brugt almindelig observering af hestes adfærd og kropssprog til at fortælle os, hvordan hestene har det. 

Det fortæller forskerne i en artikel fra Science.org.

Det franske forskerhold fra universitetet i Rennes lavede derefter et forsøg med 18 heste. Halvdelen af hestene stod i boks i en almindelig hestestald, mens den anden halvdel levede i en flok på store folde. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hestene på boks havde markant flere "gamma" hjernebølger. Det er også de typer hjernebølger, man måler hos mennesker med angst, depression og generel forvirring. 

Hestene der levede i flok udenfor havde mange "theta" hjernebølger. For mennesker det er et tegn på afslappethed og opmærksomhed. 

Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at man ikke bare kan sammenligne betydningen af menneskers hjernebølger en til en med betydningen af hestes hjernebølger. Her skal der mere forskning til.

Pandebåndet er dog en klar forbedring i forhold til måder at måle hjernebølger hos dyr, fordi det kun kræver fire elektroder som kan sættes fast på hovedet forholdsvist nemt. Tidligere har man været nødt til at bedøve dyrene for at kunne påsætte elektroderne.

Læs mere om studiet HER. 

Christine Krogh Frausing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Christine Krogh Frausing