Har din hoppe svært ved at komme i fol?

06-05-2019 07:44

Et produkt ved navn bActivate kan være løsningen på din hoppes manglende evne til at komme i fol. Læs med her, hvordan forskning giver nyt håb til danske og udenlandske hoppeejere

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvis man har haft en hoppe, som har været svær at ifole, eller kender nogen som har, så er man bekendt med, hvor meget frustration og tab af økonomi, det kan føre med sig. 

Bakteriel livmoderinfektion er den hyppigste årsag til nedsat drægtighedsprocent hos hopper. Bakterien Streptococus equi subspecies zooepidemicus er en af de bakterier, der oftest dyrkes fra heste med livmoderinfektion.
To specialestuderende i veterinærmedicin, Anna Skriver og Rebecca Bæk Larsen, satte sig i efteråret 2018 for at finde endnu mere viden på området gennem et nyt forskningsprojekt, hvor et af målene var at blive klogere på livmoderinfektioner og muligheden for behandling af disse. Projektet blev udført i samarbejde med forskere fra Københavns Universitet, firmaet bActivate, hoppeejere fra hele Danmark, dyrlæge Steen Bo Larsen fra Højelse Hesteklinik og Jesper Møller Nielsen fra Ansager Hestehospital.

Nyheden fortsætter efter annoncen

19 hopper medvirkede i projektet. Alderen på hestene var fra 3 til 20 år. Hestene blev udvalgt på baggrund af deres forhistorie. Hestene skulle have været forsøgt ifolet i tre på hinanden følgende brunster uden opnået drægtighed. En hoppe defineres nemlig som problemhoppe, hvis den er forsøgt ifolet således. Der er flere studier, der har vist, hvor effektivt bActivate er.

En dansk opfindelse
bActivate er en relativ ny opfindelse, og det er de to danske forskere, Anders Miki Bøjesen og Morten Rønn Petersen, der står bag. bActivate er et medie, som kan vække sovende streptokokker i livmoderslimhinden hos hopper. Når bakterien er aktiv, er det muligt at behandle den med antibiotika. 

 En af de første undersøgelser af produktet lavet i et samarbejde med verdens største hestehospital i Kentucky, fandt man, at 72% af en gruppe problemhopper fik levendefødte føl året efter aktiveren med bActivate. 84 % af de medvirkende hopper havde en latent streptokokinfektion. Flere studier har efterfølgende fundet tilsvarende resultater

Nysgerrig? I denne måneds udgave af magasinet Ridehesten kan du blive meget klogere på, hvordan forskning giver nyt håb til danske og udenlandske hoppeejere.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen