Let træning gør en stor forskel for hestens helbred

01-04-2019 07:30

Selv en kort ridetur på 25 minutters let træning kan gøre en stor forskel for din hests helbred, det viser ny forskning

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Undersøgelsen  Influence of dietary restriction and low-intensity exercise on weight loss and insulin sensitivity in obese equids inddelte 24 overvægtige heste og ponyerne i to grupper;  diæt-gruppen og træningsgruppen. Alle heste og ponyer blev fodret med samme kost bestående af begrænset mængde hø (ingen græsning), en lille mængde lucerne og søjabønnemel samt et vitamin- og mineraltilskud. Et træningsprogram, der blev tilrettelagt efter tilbagemelding fra hesteejerne, bestod af 15 minutters trav inklusiv fem minutters skridt før og efter, fem dage om ugen i 12 uger.


Diætgruppen viste en samlet reduktion i kropsvægt og kropsvurdering. De havde øgede niveauer af adiponectin, et hormon produceret af fedtceller, hvor lave niveauer er en risikofaktor for forfangenhed. Hestene havde lave insulinniveauer, hvor høje niveauer er forbundet med en øget risiko for forfangen samt nedsat leptin, hvis høje niveauer er forbundet med fedme.

Selvom træning ikke øgede vægttabet hos hestene, gav det yderligere fordele, som man ikke så hos gruppen, der udelukkende fik en begrænset diæt, idet det vigtigste er forbedring af insulinfølsomheden. Insulinfølsomme heste skal producere mindre insulin for at kontrollere deres blodsukker.  Dette er især vigtigt, fordi høje niveauer af insulin i blodet og/eller nedsat insulinfølsomhed er en risikofaktor for forfangenhed. Heste i træningsgruppen viste også reducerede niveauer af serum amyloid A, et protein, der er markør for betændelse.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Resultaterne af undersøgelsen tyder på, at motion kan give flere sundhedsmæssige fordele for overvægtige heste samt heste med EMS, der ikke opnås ved at skære i kalorierne og med vægttab alene.


/horsetalk

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen