KNHS overvejer forbud af bandager

15-08-2023 14:03

Trine Askjær-Jørgensen

Bandager er en populær benbeskyttelse, men forskning viser tydeligt, at de ikke er gode for hestens ben. Så hvorfor bliver vi ved med at bandagere? Det hollandske rideforbund, KNHS, overvejer nu at forbyde brugen af bandager 

Copyright Ridehesten.com
Bandager bruges af rigtig mange særligt i dressursporten og blandt professionelle. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Bandager er noget, mange af os lægger på vores hestes ben, når vi synes, at de skal se fine ud, eller fordi vi gerne vil beskytte deres ben mod slag under ridning. Der er dog masser af forskning, helt tilbage fra 1970’erne og frem til nu, som tydeligt viser, at bandager overopheder hestens sener.

Hos KNHS, det hollandske rideforbund, danner videnskabelig dokumentation altid grundlaget for eventuelle regelændringer, og her er man ifølge den seneste udgave af deres medlemsmagasin, Paard & Sport, nu ved at forberede et forbud af bandager i konkurrence øjemed.

– Man kan ikke ignorere det, fordi der er blevet forsket så meget i det. Det er indlysende, at vi skal stoppe med at bruge bandager. Især fordi der er alternativer, hvis man vil beskytte hestens underben, siger Fenna Westerduin, der leder hestevelfærdsporteføljen hos KNHS.

Kommer æstetik før velfærd?
Problemet med bandagerne er, at temperaturen på benene bliver utrolig høj inde under bandagerne, og det har en negativ effekt på senevævets elasticitet. Det kan sammenlignes med at koge et æg; strukturen af senefibrene ændrer sig, hvilket kan beskadige dem – og det hjælper ikke, at du straks køler benene ned efter ridning.

– Det er som at sætte ild til sit hus først og derefter slukke branden. Skaden er allerede sket, siger Morgan Lashley, der er specialist i sportsmedicin og rehabilitering af heste ved University of Utrecht.

Lashley er generelt overrasket over, at nogle ryttere er så stædige i forhold til at bruge bandager: – "Fordi de kan lide det". Hvis du ved, at de kan give helbredsmæssige problemer for din hest, så kommer æstetik da ikke før det? spørger hun og peger på andre problemer, der kan opstå, hvis bandagerne ikke ligger korrekt: – Hvis de løsner sig, kan hesten blive viklet ind i dem. Er de for stramme, eller er materialet ikke godt, kan der opstå tryk på benene.

Bandager er meget almindelige, og det kan være svært at få folk til at ændre deres praksis, selvom der er tydelige videnskabelige beviser for noget: – Med bandager ser man ikke umiddelbart, at de er skadelige, for eksempel løber der ikke blod ned ad benene. Når en hest pådrager sig en seneskade, er der ofte flere faktorer involveret, og vi glemmer, at vi også har brugt bandager, siger Dr. Inga Wolframm, lektor i Sustainable Equine Farming & Equestrian Sports på Van Hall Larenstein University of Applied Sciences.

Copyright Ridehesten.com
Under bandagerne bruges som regel et bandageunderlag, der skal fordele trykket og få bandagen til at ligge godt. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Brug for adfærdsændring
I hollandsk regi må dressurheste ikke have noget på benene inde på stævnebanen, men der er f.eks. ingen regler for brug af bandager i andre discipliner eller i forbindelse med opvisning, clinics osv. Det er klart, at rideforbund ikke har nogen indflydelse på, hvad rytterne gør derhjemme under træningen, men de kan regulere, hvad man må til stævner – både på og udenfor stævnebanen.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Inga Wolframm synes, det ville være godt, hvis KNHS forbyder brug af bandager: – Inkluder det i reglerne, så stewarder og tilsynsførende kan sige, at folk skal tage dem af, hvis de har taget dem på. Er der ingen regler, er det svært for vejledere at henvende sig til nogen, for så kan rytteren gå ind i en diskussion og sige, at det kun er et råd, hvorefter vejlederen ikke kan sige mere. Det er heller ikke troværdigt, hvis man tilkendegiver, at man ikke ønsker brug af bandager, men ikke håndhæver det.

Hvis reglerne ændres, og det er tydeligt forklaret hvorfor, kan en adfærdsændring ifølge Inga Wolframm ske hurtigt: – Det er selvfølgelig bedst, hvis andre parter tager del i ændringen, men nogen skal tage teten og tage det første skridt, siger hun og peger på kendte rytteres eksemplariske funktion: – Der var meget ballade om at komme af med dressurhatten, indtil Charlotte Dujardin og Isabell Werth pludselig begyndte at ride med ridehjelm. Det er altså vigtigt, at noget erstatter bandagerne med et bedre alternativ; flotte, funktionelle gamacher, som er effektive til at beskytte hesteben.

Hos det hollandske avlsforbund, KWPN, er bandager ikke tilladt i udstillingsringen/på stævnebanen. Udenfor disse og til shows er det svært. Administrerende direktør Bastiaan Meerburg siger: – Vi taler med folk om brugen af bandager, og på clinics angiver vi på forhånd, at vi foretrækker, at de ikke bruger dem.

Foreløbigt fokuserer KWPN på vidensformidling fremfor forbud. Meerburg siger: – Det er vigtigt at formidle, hvilke problemer bandager kan give. Vi vil gerne gøre det klart, hvorfor du ikke bør tage dem på og håber, at det vil gøre dem mindre populære. Hvis man tager noget med i regelsættet, skal man også kunne håndhæve det, og vi oplever, at det i praksis ofte er svært. Vi foretrækker at fokusere på, at folk gør hinanden opmærksomme på, at bandager ikke længere er relevante.

Det hollandske frieseravlsforbund, KFPS, tager det skridtet videre og støtter KNHS, som forbereder et forbud af bandager ved konkurrencer. Direktør Marijke Akkerman siger: – Hvis reglerne bliver ændret i KNHS, vil vi gå med på det. Der er masser af beviser på, at bandager ikke er gode, og hestevelfærd er altafgørende for os. Der findes smukke, luftgennemtrængelige gamacher, man kan bruge som et alternativ.

Copyright Ridehesten.com
Bandager på alle fire og et matchende underlag er et smukt syn, men hvad så, når forskningen viser, at bandager ikke er gode for hestens ben? Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Kan vi få nogle bedre alternativer?
Bandager er en populær benbeskyttelse, som mange synes er flot. De er også stadig en attraktiv vare i rideudstyrsbutikkerne, hvor man kan få matchende sæt af underlag, bandager, grimer, dækkener mv.

Tilgængelighed er en anden udfordring. Bandager er tilgængelige overalt, og markedsføringen spiller på følelsen af, at man har brug for dem for at passe på sin hest. Det faktum, at bandager er bredt tilgængelige, forstærker desuden følelsen af, at risiciene ikke er så store, for ellers ville de jo blive forbudt.

Fenna Westerduin håber, at rideudstyrsproducenterne vil tage udfordringen op for at gøre hestevelfærden en tjeneste: – Hvor rart ville det ikke være, hvis de fandt på gode alternativer, som også ser pæne ud, men er åndbare og senevenlige? Jeg tror, det ville være en god udfordring for denne sektor at udvikle nye produkter på dette område. Så sælger de måske ikke længere bandager, men de har et andet produkt, som også er gavnligt for hestens velfærd.

Kilde: Paard & Sport

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen