Nu forbyder KNHS bandager til stævne

30-01-2024 15:06

Forskningen har længe peget på, at brugen af bandager kan føre til overophedning af hestens ben, hvilket kan medføre skader på senerne. Nu indfører det hollandske rideforbund et forbud mod at bruge bandager i forbindelse med stævne

Copyright Ridehesten.com
Det hollandske rideforbund indfører nu et forbud mod brug af bandager til stævne. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

I løbet af det seneste halve år har det været diskuteret i det hollandske rideforbund, KNHS, om der skulle indføres et forbud mod bandager på konkurrencebanerne. 

Nu er forbuddet vedtaget, så det fra d. 1. april ikke længere er tilladt at ride med bandager på stævnebanerne i dressur, springning og kørsel. Forbuddet gælder allerede fra d. 1. marts for voltigering, mens der allerede er indført et forbud mod bandagerne i military. 

Årsagen til forbuddet beror på en bekymring over bandagernes påvirkning på hestenes ben og sener under træning, idet forskningen viser, at bandagerne er med til at overophede hestens sener. Fenna Westerduin, der står i spidsen for hestevelfærden hos KNHS udtaler:

– Du kan ikke ignorere det. Der er blevet forsket så meget i emnet, og det er meget tydeligt, at vi bør stoppe med at bruge det. Særligt fordi, der er alternativer, hvis du ønsker at beskytte hestens ben.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Overophedning skader senerne
Bandagerne kan bevirke, at temperaturen bliver utrolig høj inde under bandagen, og det kan skade senevævets elasticitet og med tiden kan senefibrene ændre sig og blive beskadiget. Nedkøling af hestens ben efter træning modvirker ikke denne påvirkning af senerne. 

Foruden overophedning af hestens ben er der også en risiko for, at bandagen ikke sidder korrekt. Sidder bandagerne for stramt, kan det også tilføre skader på senerne, mens for løse bandager kan risikere at gå op under ridningen og kan dermed føre til en farlig situation. 

Benbeskyttelse er i forvejen ikke tilladt inde på stævnebanen i Holland, men indtil nu har der ikke været regler for, hvad man måtte bruge på opvarmningsbanerne. 

Læs mere om overvejelserne bag brugen af bandager i sporten her. 

Kilde: Horse and Hound

Trine Askjær-Jørgensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen