Lavendel afhjælper stress hos hesten

07-06-2013 10:53

Ny forskning viser, at lavendel kan afhjælpe akut stress hos hesten - læs her, hvordan

Copyright Ridehesten.com

Forskere fra Louisiana’s McNeese State University oplyser, at en af grundene til, at heste lettere lader sig stresse er deres forfinede høre- og synssans, hvis opmærksomhed og mange indtryk kan stresse hesten under fx træning, stævner eller transport.

Gennem århundreder har aromaterapi været benyttet til at afhjælpe problemer med fx fordøjelsen eller stress hos mennesker. Aromaterapi er den terapeutiske brug af aromatiske essentielle olier udvundet fra planter som fx pebermynte og lavendel.

Lavendel er en anerkendt essentiel olie, som er kendt for at reducere nervøsitet og stress hos mennesker og har vist sig at kunne berolige hunde. Derfor ønskede forskerne også at se nærmere på, om lavendel havde en lignende effekt på heste.

Undersøgelsen testede lavendel aromaterapiens evne til at sænke hestens puls og vejrtrækningsfrekvens, da forhøjede værdier af begge kan være tegn på akut stress.

Syv quarterheste blev brugt til undersøgelsen og først fik alle hestene tildelt værdier i forhold til, hvor rolige man bedømte dem til at være, mens de stod afslappede i deres bokse. Her målte man også deres puls og vejrtrækningsfrekvens.

Herefter fik halvdelen af hestene tildelt lavendel aromaterapi, mens resten fik en placebo, inden hestene blev udsat for en høj lyd. Forsøget blev gentaget efter et stykke tid, hvor hestene i de to grupper byttede terapi. Forsøget foregik henover en to-ugers periode.

Efter hestene var blevet udsat for den høje lyd fik de 60 sekunder til at falde ned inden deres puls og vejrtrækningsfrekvens blev målt.

Hestene i kontrolgruppen blev udsat for befugtet luft, mens aromaterapi-hestene fik en blanding af befugtet luft og essentiel lavendelolie.

Puls og vejrtrækningsfrekvens blev også malt efter hesten havde haft tid til at komme sig oven på chokket over den høje lyd.

Alle målingerne blev herefter analyseret og forskerne kom frem til, at der var et betydeligt fald i pulsen fra stresset til efter hesten havde haft tid til at komme sig hos hestene der fik aromaterapi i forhold til kontrolgruppens heste. Undersøgelsen viste derfor, at 15 minutters aromaterapi med essentielle olier fra lavendel kunne få pulsen til at falde hos stressede heste. Med andre ord kan hesteejere benytte lavendel aromaterapi som en kortsigtet løsning til at reducere nervøsitet og stress blandt heste, fx i forbindelse med konkurrence og transport.

Kilde: Horsetalk

Læs meget mere om stress hos heste i temaet i magasinet Ridehestens februarnummer 2013

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner