Sociale interaktioner er godt mod stress

16-04-2020 07:00

Britt Carlsen

Et forskerteam fra Linköbings Universitet har set på stresshormonet kortisol lagret i hestens man over længere tid. Og de har sammenlignet kortisolniveauet med forskellige opstaldningsformer og hestens sociale liv

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Kortisol er et hormon, som mennesker og dyr skaber under stress. I en nødsituation er hormonet nødvendigt, men i længere perioder kan udskillelsen af kortisol have negative virkninger. Ved at undersøge kortisolniveauer i hestehår har forskere fra Linköbings Universitet fundet nogle spændende forbindelser mellem stress, opstaldning og hestens sociale liv.

Stress kan måles i hestes pels og man. Ved at tage hårprøver har de været i stand til at måle hestenes hårcortisolniveauer. Metoden har allerede vist sig at være effektiv hos mennesker og hunde, og i denne undersøgelse viser den samme forskningsgruppe, ledet af Lina Roth, at metoden også fungerer på heste.

- Ved at måle cortisolniveauet har vi været i stand til at undersøge hestenes stressniveauer i en længere periode, siger hun.

I undersøgelsen skar forskere prøver fra manen og i nakkeområdet på i alt 153 heste. Generelt synes målingerne at være bedst udført ved at tage prøver fra manen.

- Nu er der brug for en standardiseret metode. Manden har mere homogene hårstrukturer mellem hesteracer end pelsen har. Testen skal også klippes så tæt på huden som muligt, og heste kan være bange for klipperen, der er nødvendig til hårtesten, siger Lina Roth.

I undersøgelsen blev syv stalde sammenlignet og opdelt i grupper baseret på forskellige opstaldningstyper. Travstalde og rideskoler, hvor hestene blev opstaldet i bokse om natten og en tredje gruppe, hvor hestene gik i løsdrift og frit kunne bevæge sig døgnet rundt.

- Vi troede måske, at vi ville se forskelle i hårkortisolniveauer mellem forskellige opstaldningsformer, men det gjorde vi ikke, fortæller forskeren.

Copyright Ridehesten.com
Lina Roth var overrasket over, at kortisolniveauer ikke var forskellige mellem opstaldningsformerne.Foto: Anna Nilsen

Det, der dog adskiller sig, var hestenes sociale interaktion. I samme periode som stikprøven strakte sig over, undersøgte forskerne hestenes adfærd, og resultaterne indikerer, at de heste, der gik i løsdrift havde færre negative sociale interaktioner med hinanden.

- Ja, der var mindre negative møder, såsom trusler, spark og bid mod hinanden, mellem hestene i løsdrift, hvor de bevægede sig frit, siger Lina Roth.

Selvom forskerteamet ikke fandt forskelle i hårcortisolniveauer mellem opstaldningsformerne, fandt de dog forskelle mellem stalde. Dette viste sig også at have betydning for hestenes sociale liv.

- I den stald, hvor vi målte de laveste cortisolniveauer, vi kunne også se de mest positive interaktioner, for eksempel heste, der nussede hinanden og kløede hinanden i manen.

For Lina Roth og forskningsgruppen åbner resultaterne for en interessant fortsættelse. Hvis opstaldningsformerne ikke påvirker hestenes stressniveau, så er det måske menneskerne omkring dem?

- Det ville være interessant at arbejde videre. Kan det være, at folkene omkring hestene spiller en rolle her, svarende til, hvordan vi tidligere har vist, at hunde og deres ejere følges i langvarig stress. Det vil være den næste nød at knække, siger hun.

Se resultatet af forskningen HER

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner