Lær at læse hestens kropssprog

18-12-2018 12:12

Hvordan kan man lære at læse hestens kropssprog for bedre at kende de signaler, som hesten udviser? Hvornår er det et tegn på stress, og hvornår er det ikke? Det har Rachaël Draaisma undersøgt ved hjælp af en grundig analyse af hundredevis af videoklip

Copyright Ridehesten.com
Halflingere spiser fra det samme hø. I begyndelsen af måltidet positionerer de dem selv, og der er altid noget postyr over, hvem der står hvor. I øjeblikket står de alle tæt samlet for at spise. Hesten i midten spiser med halvt lukkede øjne for at signalere, at den ikke ønsker konflikt.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er vigtigt at se på situationen for at forstå hestens kropssprog, fortæller Rachaël Draaisma. Mange mennesker ser med helikoptersyn, når de beskriver hestens adfærd. Hvis hesten bliver bange for noget, der rasler i busken ved siden af ridebanen, så er begrundelsen ofte ”det er jo kun en unghest” eller ”det er blæsevejr i dag”. Det kan selvfølgelig godt være en af forklaringerne på, hvorfor hesten gør, som den gør, men det er vigtigt at se forskel på den overordnede årsag og den stimulus, der i første omgang udløste adfærden En stimulus kan vare så kort, at vi aldrig bliver bevidste om den, men hesten vil alligevel reagere på den.

Hvad skete der lige, før hesten blev skræmt? Hvor stor var afstanden til stimulussen? Kunne man observere et dæmpende signal eller en anspændthed i ansigtet eller kroppen på mange meters afstand? Hvis der er flere mennesker, der står ved siden af hesten, hvor mange personer kan hesten klare? En person? To personer? Gør det en forskel, hvilket køn personen har? Eller har det noget at gøre med, hvor personerne står, hvor højt de taler, eller hvor tæt de står på hesten? Det er spørgsmål, som Rachaël Draaisma mener, det er vigtigt at stille sig selv, når hesten reagerer uventet på en situation.

 

Lær din hest at kende

Hvis du begynder at stille spørgsmål til hestens omgivelser på denne måde, så kan det hjælpe til en meget mere fokuseret analyse af de stimuli, din hest bliver udsat for. På denne måde kan du lettere gøre noget ved situationen, helt på det mildeste niveau, før det for alvor bliver et problem for hesten. Du kan lære at se forskel på, hvornår hesten ryster hovedet, fordi der er er en bi, der flyver rundt om ørerne, eller hvis den ryster hovedet når den bliver sadlet op. I den første situation skal du ikke gøre noget, det klarer hesten nok af sig selv. I det sidste eksempel, skal du måske lave en handleplan for, hvordan du sadler op uden at hesten ryster på hovedet og udviser dæmpende signaler. Hvis du observerer din hest ud fra, hvad der udløser signalet, så vil du forstå hestens følelser og lære hesten bedre at kende.

Nyheden fortsætter efter annoncen

 

Observation er nøglen til forståelse

I vores menneskelige verden bliver domesticerede heste konstant konfronteret med stimuli. Mange heste er ikke nok socialiserede til at håndtere disse stimuli på en afslappet måde. Nogle ryttere eller hestepassere er næsten blevet vænnet til at arbejde med heste, som konstant går rundt med spændinger, og som ofte bliver skræmt.

Mange situationer af akut stress eller længerevarende anspændthed kan give helbredsproblemer hos hesten. Det kan forårsage et dårligt opstaldningsmiljø for hesten, eller det kan forårsage problemer med træningen og bringe disharmoni i forholdet mellem hesten og rytteren. Det kan få store konsekvenser for hest og rytter, både på kort og på lang sigt.

Hvis du kan lære at observere dæmpende signaler hos hesten og handle på dem, så har du et redskab til at forebygge stress og anspændthed hos din hest. Det kan du læse mere om i næste artikel her på Ridehesten.com.

Copyright Ridehesten.com
Hesten Vosje ser væk med øjnene og begynder at bøje nakken som et dæmpende signal.

Info

Vil du gerne vide mere om begrebet 'Calming signal' eller dæmpende signaler? Så kan du deltage i et levende foredrag og få viden om den nyeste forskning i hestens små dæmpende signaler. Denne viden kan forandre forholdet til din hest markant til det bedre! Den anderkendte hestetræner holder foredrag baseret på bogen af Rachael Draaisma : Language sings and Calming signals of horses. Det finder sted d. 24. januar kl 18.30 -21.30 på Skjoldbjervej 57, 6623 Vorbasse, Danmark. Læse mere på https://www.facebook.com/events/204705877080127/
Første til mølle - maks. 30 deltager. !!OBS: 20 pladser er allerede booket - 10 ledige pladser tilbage!!

Du kan også lære mere om dæmpende signaler i december udgaven af Ridehesten.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner