Merete Haahr
Det er vigtigt at se på situationen for at forstå hestens kropssprog, fortæller Rachaël Draaisma. Mange mennesker ser med helikoptersyn, når de beskriver hestens adfærd. Hvis hesten bliver bange for noget, der rasler i busken ved siden af ridebanen, så er begrundelsen ofte ”det er jo kun en unghest” eller ”det er blæsevejr i dag”. Det kan selvfølgelig godt være en af forklaringerne på, hvorfor hesten gør, som den gør, men det er vigtigt at se forskel på den overordnede årsag og den stimulus, der i første omgang udløste adfærden En stimulus kan vare så kort, at vi aldrig bliver bevidste om den, men hesten vil alligevel reagere på den.
Hvad skete der lige, før hesten blev skræmt? Hvor stor var afstanden til stimulussen? Kunne man observere et dæmpende signal eller en anspændthed i ansigtet eller kroppen på mange meters afstand? Hvis der er flere mennesker, der står ved siden af hesten, hvor mange personer kan hesten klare? En person? To personer? Gør det en forskel, hvilket køn personen har? Eller har det noget at gøre med, hvor personerne står, hvor højt de taler, eller hvor tæt de står på hesten? Det er spørgsmål, som Rachaël Draaisma mener, det er vigtigt at stille sig selv, når hesten reagerer uventet på en situation.
Lær din hest at kende
Hvis du begynder at stille spørgsmål til hestens omgivelser på denne måde, så kan det hjælpe til en meget mere fokuseret analyse af de stimuli, din hest bliver udsat for. På denne måde kan du lettere gøre noget ved situationen, helt på det mildeste niveau, før det for alvor bliver et problem for hesten. Du kan lære at se forskel på, hvornår hesten ryster hovedet, fordi der er er en bi, der flyver rundt om ørerne, eller hvis den ryster hovedet når den bliver sadlet op. I den første situation skal du ikke gøre noget, det klarer hesten nok af sig selv. I det sidste eksempel, skal du måske lave en handleplan for, hvordan du sadler op uden at hesten ryster på hovedet og udviser dæmpende signaler. Hvis du observerer din hest ud fra, hvad der udløser signalet, så vil du forstå hestens følelser og lære hesten bedre at kende.
Observation er nøglen til forståelse
I vores menneskelige verden bliver domesticerede heste konstant konfronteret med stimuli. Mange heste er ikke nok socialiserede til at håndtere disse stimuli på en afslappet måde. Nogle ryttere eller hestepassere er næsten blevet vænnet til at arbejde med heste, som konstant går rundt med spændinger, og som ofte bliver skræmt.
Mange situationer af akut stress eller længerevarende anspændthed kan give helbredsproblemer hos hesten. Det kan forårsage et dårligt opstaldningsmiljø for hesten, eller det kan forårsage problemer med træningen og bringe disharmoni i forholdet mellem hesten og rytteren. Det kan få store konsekvenser for hest og rytter, både på kort og på lang sigt.
Hvis du kan lære at observere dæmpende signaler hos hesten og handle på dem, så har du et redskab til at forebygge stress og anspændthed hos din hest. Det kan du læse mere om i næste artikel her på Ridehesten.com.
Du kan også lære mere om dæmpende signaler i december udgaven af Ridehesten.