Et redskab til at forebygge stress

19-12-2018 07:14

Hvis du kan lære at observere dæmpende signaler hos hesten, og handle på dem, så har du et redskab til at forebygge stress og anspændthed hos din hest

Copyright Ridehesten.com
Hesten Protect viser en serie dæmpende signaler, når han bliver sadlet op.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvis du daglig er opmærksom på de signaler, som hesten viser når den er anspændt eller stresset, så har du et redskab til at lære din hest bedre at kende. Nøglen til forståelse er at  observere hesten regelmæssigt, fortæller Rachaël Draaisma, en dyreadfærdsforsker fra Holland, som har studeret hestens signaler gennem analyse af utallige videoklip af heste. Udover dæmpende signaler kan du også lægge mærke til hestens ansigt og kropsudtryk. Kan du se et afslappet ansigt, med lange næsebor, mandelformede øjne, en blød hage, og en afslappet løst hængende hale? Eller ser du et spændt ansigt, med rynke over øjnene, en stram overlæbe, en anderledes formet mule, udspilede næsebor og runde øjne?

 

Gør noget ved situationen

Når du ser dæmpende signaler eller en anderledes adfærd hos hesten, og hvis hesten ikke hurtigt falder til ro, så kan du hjælpe din hest med at genfatte roen og håndtere situationen. Hold små pauser når du sadler hesten op, hvis du rider, så tag en omgang i langsom gang og med løse tøjler, for at berolige hesten. Bed andre mennesker om at holde afstand, så hesten ikke bliver nervøs, flyt hesten fra en situation, den er bange for, ved at lede den væk fra det stimuli der udløste frygten. Når du har fundet ud af præcist, hvad der stressede hesten, så lav en plan for  hvad du kan gøre for at hjælpe hesten til at håndtere situationen fremover, såfremt det er realistisk og indenfor hestens evner.

Nyheden fortsætter efter annoncen

 

Målet er ikke at fjerne anspændthed

Målet er ikke at fjerne anspændthed hele tiden. Det er ikke muligt i hverdagen, og det er heller ikke ønskværdigt. Spændinger er en del af livet. Der kan opstå meget læring ved god kommunikation og interaktion mellem dig og hesten. God læring opstår i spændingsfeltet mellem læring og kommunikation, hvor begge parter kan opnå en ny forståelse af situationen.

At opdage nye stimuli er nødvendigt, sjovt og det bringer glæde i livet: at gå på opdagelse i en ny fold, at undersøge en papkasse, eller at møde en anden hest. Du skal blot finde den rette balance. Det kan være godt med en lille smule spænding, som hesten hurtigt kommer sig. Når hesten er opmærksom og vågen er det fint, men hvis spændingen stiger yderligere, så bør du stoppe, reevaluere situationen, lave en ny handleplan. Ved lav anspændthed, kan hesten lave positive associationer, den er bedre i stand til at tænke og huske, og har brug for mindre repetition. Hvis din hest på egen hånd kan klare nye stimuli og håndtere det på en afslappet måde, så vil den blive sundere, mere stabil, udvise færre flugtreaktioner og blive en mere behagelig hest at omgås. Og hvem ønsker ikke en hest som det? slutter Rachaël Draisma.

Copyright Ridehesten.com
Han tygger, har tungen ude, så gaber han og strækker kæberne. Læg mærke til hans halvt lukkede øjne, som også er et dæmpende signal.

Info

Rachaël Draaisma har siden 2003 arbejdet fuldtids som adfærdskonsulent for hunde. Hun specialiserede sig i at resocialisere aggressive og meget angstfyldte hunde. I 2013 graduerede hun fra Turid Rugaas International hunde træner uddannelse. Turid Rugaas´ opfordring til at beskrive de dæmpende signaler hos heste, førte til et karriere skift fra hunde til heste. Heste var ikke et nyt emne for Rachaël, hun har elsket heste så længe hun kan huske, og har selv haft hest siden hun var 14 år. Fra og med 2013 har Rachaël under kyndig vejledning af Turid Rugaas, studeret hestenes reaktioner på de mange hverdags stimuli som hestene møder i deres opstaldnings miljø. Rachael har skrevet bogen ”Language Signs and Calming Signals of Horses” i oktober 2017. Bogen er publiceret verden over fra forlaget CRC -Press. Rachael forsætter med at analysere data og går videre is sit studie af hestens. Hun har også udviklet et program til mental stimulation af hestene. Sporarbejde for heste er en stor og vigtig del af dette. Rachael skriver for flere heste magasiner og rejser i hele Europa for at holde foredrag.
www.calmingsignalsofhorses.com

Du kan også lære mere om dæmpende signaler i december udgaven af Ridehesten.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner