Kinesisk mester får dansk undervisning

28-05-2024 20:26

Birgitte Byrialsen kan hjemme fra Danmark glæde sig over, at hendes kinesiske ryttere har vundet guld og bronze til det netop afviklede kinesiske mesterskab

Copyright Ridehesten.com
Birgitte Byrialsen underviser i Kina. Her ses hun sidste år sammen med to af sine elever Huang Zuoqing (tv.) og Gu Bing (th.). Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Birgitte Byrialsen er kommet i Kina som dressurunderviser siden 2004 og har gennem de sidste 20 år trænet rytterne fra det officielle statslige dressurhold fra Guangdong-provinsen, der er en region beliggende på Kinas sydlige kyst. 

Denne weekend bød - som det også var tilfældet i Danmark - på et nationalt mesterskab, hvor Kinas bedste dressurhold- og rytter skulle findes. Holdkonkurrencen, hvor de kinesiske provinsers dressurhold mødes, afvikles i Prix St. George, og Birgittes hold fra Guangdong-provinsen var igen i år de bedste og kunne dermed hænge guldmedaljerne om halsen. I de individuelle klasser, hvor rytterne skal ride Intermediare I og Intermediare kür, gik sejren til Birgittes rytter Huang Zuoqing. Også bronzemedaljetageren Gu Bing træner under Birgittes kyndige styring. Birgitte udtrykte glæde over medaljerne, da hun til Ridehesten fortalte om mesterskabet og sagde desuden:

Resultaterne viser en imponerende stabilitet fra mit hold: Jeg underviser mange af de samme kinesiske ryttere, som jeg underviste for 20 år siden, og de ligger næsten altid i top. 

Kinesisk ridesport i udvikling
Der rides stadig overvejende på europæiske heste i Kina og ligeledes købes "know how" også typisk af europæerne, hvilket Birgitte Byrialsen er et godt eksempel på. Hun kender den kinesiske hestekultur indefra og fortæller, at der har været stor fremgang i ridesporten, mens hun er kommet i Kina:

–  De fleste ryttere rider stadig på heste fra Europa og køber dem, når de er uddannede. Alligevel er der sket mange ændringer, hestesporten er vokset og ungdommen er begyndt at få mere fokus. Da jeg startede i Kina, kunne rytterne nærmest kun ride kinesiske mesterskaber, men nu er der også begyndt at blive afviklet ungdomsstævner, hvor ryttere op til 21 år kan ride programmer på L og M niveau, så de ikke skal direkte ud i lilletursklasser. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

De kinesiske ryttere har dog stadig svært ved at klare sig internationalt, og der er et stykke vej til Grand Prix-niveau, fortæller Birgitte og siger, at hvis rytterne vil ride Grand Prix-klasser, er det stadig i Europa, det foregår:

Derfor er OL i dressur endnu ikke realistisk; kinesisk ridesport er stadig en del længere bagud end den vestlige, lyder det fra Birgitte.

Copyright Ridehesten.com
Birgitte Byrialsen er selv aktiv dressurrytter. Foto: Ridehesten.com

Landstræner tre gange
Der afvikles kinesiske mesterskaber i ridning hvert år, mens der hvert fjerde år afholdes National Games, som er en form for kinesisk OL, hvor de bedste kinesere fra de fleste sportsgrene tørner sammen. Desuden er der også Asian Games hvert fjerde år, og disse tre typer af mesterskaber har Birgitte flere gange hjulpet rytterne med at blive klar til. Det resulterede bl.a. i en sølvmedalje til det kinesiske dressurlandshold, hvor flere af Birgittes kinesiske ryttere er på, til Asian Games i 2023 (der blev udskudt et år, grundet Covid-19).

Hun er fast i Kina et par gange om året nogle uger af gangen, hvor hun underviser rytterne fra den omtalte Guangdong provins samt hjælper med den sportslige strategi og indkøb af heste. Til spørgsmålet, om hvad der er forskellen på at undervise i Kina og Danmark, svarer Birgitte, der også har nogle elever i Danmark, at det egentligt grundlæggende er det samme:

Selvfølgelig kan man godt tænke, at der er forskel på det, men det er jo det samme rytterne skal lære, uanset geografi, siger Birgitte og forklarer: – De skal lære den rigtige grundridning på deres heste, så de bliver i stand til at tage det med i øvelserne og ind på banen - og det er jo det samme, om man er dansker eller kineser, selvom omgivelserne er forskellige. 

Nu kan Birgitte altså glæde sig over, at hendes ryttere igen har vist med resultaterne til det kinesiske mesterskab, at de har styr på træningen derhjemme. I 2025 venter National Games, et af de sportslige højdepunkter for rytterne, og året efter står den på Asian Games, så der er fortsat nok at gribe fat i for Birgitte, når hun igen tager afsted til "det store rige i midten". 

Copyright Ridehesten.com
Huang Zuoqin til Asian Games sidste år på Badoit 2. Foto: FEI/Yong Teck Lim
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner