Tilladt at ride stævne uden næsebånd i New Zealand

12-07-2024 06:53

Efter en dressurkonference hos det new zealandske rideforbund er det nu blevet besluttet, at det ikke længere skal være påkrævet at ride med næsebånd til nationale konkurrencer

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

I langt de fleste rideforbund er et næsebånd et påkrævet stykke udstyr, hvis man ønsker at starte dressurstævner. Sådan er det også herhjemme i Dansk Ride Forbund regi, hvor den såkaldte næsebåndsregel samt udstyrskontrol dog er med til at sikre velfærden ifm. næsebånd. ESNZ (Equestrian Sports New Zealand) er nu et af de første forbund til at tage skridtet videre, når det kommer til næsebåndene. Det bliver nu valgfrit, om man vil ride med eller uden næsebånd på alle niveauer til nationale dressurkonkurrencer i det sydpolynesiske land.

Forslaget blev stillet i april og er netop blevet stemt igennem til den årlige julikonference i forbundet, hvor 26 stemte for og kun to var imod. 

I et Facebook opslag på Dressage NZ skriver Sue Hobson, formand for ESNZ, at det nye tiltag både drejer sig om hestevelfærd og om at sikre accept fra omverdenen til fortsat at anvende heste i sport:

Nyheden fortsætter efter annoncen

At gøre næsebåndet valgfrit demonstrerer en villighed til at ændre mange års traditioner indenfor dressursporten. 

Beslutningen om ikke at ride med næsebånd er i nogle tilfælde bedre for hesten, men det afhænger selvfølgelig også af, hvilken type næsebånd, der bruges, hvor stramt det spændes og hvor veltrænet hesten er. Det er de tykke, brede, stramme og dårligt tilpassede næsebånd, som har skabt så meget offentligt negativ debat. Det handler om hestenes velbefindede, og det handler om social license, lyder det også fra hende.

Du kan læse resten af opslaget (som er på engelsk) herunder:

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen