Astrid Ø. Sørensen
Som tidligere skrevet mødes Jacob Jensen, fødevareminister og folketingsmedlem for Venstre, i dag med Dansk Ride Forbund, hvor blandt andre formand Dan Boyter skal stå ret overfor ministeren. Debatten om hestevelfærd og ridesportens fremtid er i fuld gang, og i morges var også berider Bjarne Nielsen med i radioen på DR P1, hvor han gav sine inputs til diskussionen. Ridehesten har fanget Bjarne til en yderligere snak om emnet, for hvordan kan han være med til at påvirke debatten?
– Først og fremmest synes jeg, at det er utroligt ærgerligt, at det er få - men alvorlige sager - der tager hele sporten og erhvervet som gidsel. Det, vi ser på videoerne, er jo på ingen måde sådan som langt hovedparten af ridning foregår. Derfor skal der slås ned på dem, der rider på den måde, for det er den enkeltes ansvar, lægger Bjarne Nielsen ud.
Bjarne blev uddannet som berider i 1978 og har dermed mange årtiers erfaring i hesteverdenen. Foruden det har han kommenteret flere store ridesportsbegivenheder på TV med OL i Paris som den seneste, hvilket har givet ham en unik mulighed for at udbrede viden om ridesporten til udefrastående. Nu blander han sig i debatten, en debat, som, han synes, mangler en vis faglighed.
– Det er, sagt på gammeldags jysk, træls, at det nu er politikere, der ikke har erfaring eller forstand på at uddanne heste, som nu skal til at sætte dagsordenen. Jeg håber, at jeg eller andre, der har mange års erfaring med faget, i fremtiden får lov at sidde med til bords, når der inviteres til møder, og når der skal laves ny lovgivning ift. ridesporten. Fagligheden mangler, lyder det fra Bjarne, der forsætter:
– Vi har nogle rigtig gode nedskrevne regler og code of conduct indenfor både Dansk Ride Forbund og i Dansk Ride-Instruktør Forening. Problemet kommer, når nogen træder over stregen, for der skal forbundet være hurtigere til at melde kontant ud og have en plan for, hvilke sanktioner, der skal bruges, og hvornår de skal bruges. Hvis der går for længe, før der reageres på de negative sager, kommer det til at virke som om, forbundet stiltiende accepterer hård ridning, og det gavner ikke ridesporten i den brede befolkning, siger Bjarne.
Debatten på de sociale medier i et emne, som dette kan være udfordrende og kommentarsporet på f.eks. Facebook kan blive rødglødende. Der er mange følelser i spil, men ny lovgivning skal ikke laves på baggrund af videoer på sociale medier, mener Bjarne:
– Jeg frygter, at ridesportens fremtid bliver afgjort af politikere, der træffer beslutninger på baggrund af, hvad de ser og læser i et kommentarspor på Facebook. Vi skal have viden ind i debatten, og derfor stikker jeg min næse frem i håb om at gøre debatten mere faglig. Stormen blæser hårdt for tiden i vores sport, måske også fordi det går for langsomt i rideforbundet, og det håber jeg vil ændre sig fremover, slutter Bjarne af.