Cecilia Lindahl
Hvis du som hesteejer oplever, at en hest ændrer adfærd, og det ikke umiddelbart kan forklares af ydre omstændigheder såsom ny stald, ny rytter eller lignende, bør dyrlægen konsulteres for at udelukke eller evt. bekræfte, hvorvidt den specifikke adfærdsændring kan være smerterelateret. Heste er meget ærlige i deres adfærd, hvilket betyder, at når en adfærdsændring er forårsaget af smerter, vil adfærden som regel normaliseres, når smerten ophører. Hesten har ikke længere brug for at beskytte det smertefulde område, f.eks. har den ikke længere brug for at halte, hvis en led- eller seneskade er helet op og ikke længere forvolder smerte.
Hvis hesten har lavgradige smerter, kan de første tegn til tider observeres som problemer i ridningen. Det kan komme til udtryk på mange forskellige måder, f.eks. kan hesten modarbejde rytteren på den ene eller begge volter, hesten kan forsøge at undgå en specifik gangart, eller den stejler måske, når der bliver forlangt noget af den. Hesten kan også være træt og uoplagt, dette ses især ved kroniske smerter.
Hestens smertemimik - pain face
Hestens ansigtsudtryk kan også afsløre om hesten har smerter. Ligesom mennesker ændrer ansigtsudtryk, når de har ondt, ændrer hesten også ansigtsudtryk. Mennesker er virkelig gode til at aflæse ansigtsudtryk på hinanden og kan også lære at afkode dyrenes ansigtsudtryk. Hvis mennesker derfor trænes til at genkende hestens smerteansigt, kan det være et vigtigt redskab til at opdage smerter tidligt g dermed få lokaliseret og behandlet smerterne, inden de udvikler sig i den gale retning.
Læs meget mere om, hvad du som hesteejer kan gøre, og hvordan du ser om en hest viser tegn på pain face i denne måneds udgave af magasinet Ridehesten