Planlæg restitution – for hestens holdbarhed

11-11-2021 15:36

Hvor tit giver du din hest en periode med restitution? Planlagt restitution efter en anstrengende periode i hestens liv, øger holdbarheden af hesten og man vil kunne undgå mange typer af halthed og andre skader. Agria Dyreforsikring anbefaler at enhver hest under uddannelse bør have en restitutionsperiode

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Tidligere var sommeren og en del af vinteren de mere stille perioder for hestene, hvor der ikke var så mange stævner eller de blev ikke trænet i samme udstrækning som under stævneperioden. De gik også på fold med mange flere heste og blev oftere reddet ud i naturen. Sådan er det ikke rigtig mere, og derfor skal der løbende planlægges tid til restitution, fortæller Tine Antvorskov, administrerende Direktør i Agria Dyreforsikring.

Restitution handler ikke om at stille hesten ud på en fold i et par dage efter et stævne. Det er ikke alle der har mulighed for at lukke hesten ud på en stor fold sammen med mange heste, hvor det indbyder til mere naturlig bevægelse. Så er det meget bedre at skridte hesten fra jorden eller skridte en tur i roligt tempo, da skridtturen vil gøre at hestens muskler vil restituere hurtigere.

Hvor længe hesten har brug for at komme sig, kommer an på graden af træningsintensiteten fra både det fysiske og mentale perspektiv. Mange konkurrenceryttere på højt niveau, træner ikke med hestene hjemme i nogen større udstrækning, uden at de også fokuserer på lange skridtture eller afslappede rideture i naturen mellem stævnerne.

Et godt råd er at lave en samlet årsplan, som opdeles i ugentlige planer for hesten, hvor de mere intense træningsperioder er afbrudt af restitution.

Lav gerne en ugeplan, hvor en til to dage med intens træning er afbrudt af en til to dage med let træning. Så vil det også være naturligt at variere bundforhold og miljø, som også spiller en stor rolle i hestens holdbarhed, råder Tine Antvorskov.

Nyheden fortsætter efter annoncen

 

Det sker der i leddet ved overanstrengelse uden restitution

Når et led bliver overanstrengt, sker der en process i ledbruskens celler som gør at bruskmaterialet bliver nedbrudt hurtigere, end bruskcellerne er i stand til at opbygge.

Når brusken er beskadiget, betyder det, at der ved den tilbagevendende ledinflammation vil blive nedbrudt endnu mere og hurtigere, hvorved der opstår en ond cirkel med yderligere nedbrydning. Gentagen inflammation i leddene kan i sidste ende føre til slidgigt, hvilket er smertefuldt og i øjeblikket desværre uhelbredeligt, siger Jon Vedding Nielsen, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

For hestens holdbarhed på langt sigt, er det vigtigt at variere træningen både i det daglige og efter en skade. Dette gælder både i øvelserne, intensiteten og bundforhold, som hesten går på.

/Pressemeddelelse.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen