Hård afsked, når hesten dør

08-12-2022 09:38

Annika Knudsen Lorentsen

Hvordan oplever vi det egentlig, når vores hest dør? Og hvordan siger vi det sidste farvel? Det har 105 danske hesteejere svaret på i en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er en svær oplevelse at sige det sidste farvel til sin hest. Heste er intelligente og følsomme dyr, som hesteejere har nogle fantastiske oplevelser med og knytter stærke bånd til. Men hvordan oplever vi det egentlig, når vores hest dør? Og hvordan siger vi det sidste farvel? Det har 105 danske hesteejere svaret på i en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring.

Føles som at miste et familiemedlem for to ud af tre
Næsten alle hesteejere kommer i løbet af livet til at sige farvel til deres trofaste ven. I Agrias undersøgelse har 94 procent af de adspurgte haft denne oplevelse. Og det er meget hårdt for de fleste. Hele 65 procent af hesteejerne oplever, at sorgen over at miste deres hest er lige så stærk som sorgen ved at miste et familiemedlem eller en nær ven.

– To ud af tre hesteejere er helt knust ved tabet af deres hest og føler tabet lige så stort som at miste et elsket familiemedlem. Der er stærke følelser, og det viser med al tydelighed hestens store følelsesmæssige betydning for hesteejerne, siger Tine Stabell, direktør hos Agria Dyreforsikring og fortsætter:

– Hesten har ofte en helt særlig betydning i familien, som har at gøre med den nære relation, man etablerer, når man er sammen hver dag, oplever naturen og de små som store milepæle i livet.

– Det kan være svært at håndtere hestens død både følelsesmæssigt og praktisk. Derfor kan det være en god idé at tale med en dyrlæge eller andre personer med erfaring i disse situationer.

Langt de fleste heste dør ved aflivning
Aflivning er klart den hyppigste dødsårsag for heste i Danmark. 92 procent af alle heste dør på denne måde – de fleste aflives i stalden (76,8 procent), mens nogle køres på dyrehospital (15,2 procent).

Nyheden fortsætter efter annoncen

88 procent af de danske hesteejere i undersøgelsen svarer, at de vil vælge aflivning, når deres hest ikke længere har en god livskvalitet. Ved selve aflivningen vælger 75 procent at være til stede – af disse vælger 13 procent at tage deres børn med.

Den svære beslutning
Det kan være et svært spørgsmål, hvornår man træffer den endelige beslutning. Hvornår lider hesten for meget? – og holder man hesten i live af forkerte årsager? Nogle gange er det ikke hesteejeren, der tager beslutningen, hvis der fx sker et uheld, eller hvis hesten pludselig ligger dør på folden. Langt de fleste hesteejere kommer dog før eller siden til at stå med den svære beslutning om, hvornår det er tid til at sende hesten til de evige græsmarker.

– Vi ønsker ikke, at vores heste skal leve med smerte og holdes i live for vores skyld. Samtidig vil vi gerne være med på hestens sidste rejse og sikre, at den er i vante omgivelser og trygge hænder, når den aflives, siger Tine Stabell.

– Det er svært at stå ved siden af sin hest, når den styrter til jorden, og det kan være en voldsom oplevelse. Samtidig føler mange hesteejere, at de skylder hesten at følge den til det sidste åndedrag. Jeg synes, det er vigtigt, at man følger sit hjerte og vælger det, der føles bedst, tilføjer Tine Stabell.

Gode råd til hesteejere om det sidste farvel

  • Som hesteejer er du ansvarlig for, at hesten ikke lider, at den får et værdigt liv – og en værdig afslutning.
  • Sorg gør ondt! Men vi må altid sætte hestens trivsel før vores egne følelser.
  • Giv dig selv tid til at sørge. Alle skal have lov til at sørge på deres egen måde.
  • Forbered dig på en svær tid efter aflivningen.
  • Sørg for, at du har nok information til en sikker beslutning, så bliver sorgprocessen lettere.
  • Lad en, der ikke har et forhold til hesten, hjælpe med det praktiske som dyrlæge og bortskaffelse.
  • Sørg for, at hesten har nogen ved sin side, som den kender godt og er tryg ved under aflivningen, hvis du ikke selv kan være med. Se hesten bagefter og sig et sidste farvel.

/Agria Dyreforsikring

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner