Så almindeligt er det for hopper at kaste deres føl

26-06-2020 14:00

Hvor almindeligt er det egentlig, at hopper kaster deres føl? Hvornår i drægtighedsperioden er risikoen størst? Hvad kan man gøre for at undgå den sørgelige situation? Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver her nogle bud på de spørgsmål, som mange opdrættere stiller sig selv

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hver sommer forsikrer Agria drægtige hopper. Der kan tegnes forsikring på hopperne i perioden fra deres 40. drægtighedsdøgn og helt frem til og med 30 dage før beregnet foling.
I de allerfleste tilfælde går det godt, og i løbet af forår og sommer kommer alle de skønne, nye føl til verden. Desværre sker det også, at drægtigheden slutter brat, når hoppen kaster sit føl.
– Det er en stor skuffelse for hoppeejeren, når føllet kastes, da følelserne er store og forventningen var stor, siger Jon Vedding, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

De fleste hopper kaster i foråret og sommeren
Det mest almindelige er, at hopperne kaster fra januar til juni, heraf størstedelen i marts-april. I efteråret er det ikke så almindeligt, men nyligt bedækkede hopper kan godt resorbere fostret tidligt i drægtighedsperioden, så det ikke ses som en egentlig kastning. Der er lavet flere undersøgelser på området, men det er forskelligt fra studie til studie, hvad de mener, risikoen er for, at hoppen kaster føllet. Der nævnes tal fra alt mellem 2 til 14% .

Hvorfor kaster hoppen?
Det er vigtigt at finde ud af, hvorfor hoppen har kastet for at undgå, at eventuel smitte spredes, men også for at finde ud af om hoppens avlspotentiale er begrænset fremover.
Årsagerne til et kastet føl kan være en virus som EHV-1 eller andre infektioner, ofte lokalt i livmoderen i form af bakterier eller svamp. Der kan også være genetiske årsager, som spiller ind, såsom følsyndromet WFFS, misdannelse hos fosteret, stress og vold, skader eller inflammation i livmoderen, eller at hoppens alder har medfødt nedsat kvalitet af livmoderen og ikke længere kan gennemføre en drægtighedsperiode.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvad betyder det, når hoppen kaster?
Dyrlæge Jon Vedding forklarer: – Når en hoppe kaster, kommer der et mere eller mindre veludviklet foster ud, som oftest er mellem 6 og 9 måneder. Kastning af et dødt foster kan ske helt frem til terminsdatoen, som er 11 måneder efter befrugtningen. Prognosen for et levende føl, der fødes mere end tre uger for tidligt er sjældent positiv uden kostbar indsats på dyrehospitalet.


Jon Vedding har følgende råd til at forebygge, at din hoppe kaster:

  • Hold drægtige hopper adskilt fra ungheste og konkurrenceheste for at forebygge
  • smitte.
  • Giv hoppen rolige, harmoniske omgivelser.
  • Få hoppen vaccineret mod EHV-1 (virusabort) i 5., 7. og 9. drægtighedsmåned.
  • Få hoppen testet for WFFS, så du kan tage hensyn til dette ved valg af hingst.

/Agria Dyreforsikring

Læs også

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner