Moderløst føl endelig forenet med amme

22-06-2020 19:00
Avl

På et sjællandsk stutteri mistede en hoppe kort efter sin foling livet, og opdrætterne stod tilbage med et nyfødt hingsteføl. Det har været en lang proces, men endeligt har føllet fået en ny mor

Copyright Ridehesten.com
Efter en forulykket foling, hvor familien Stærkjær mistede hoppen, stod de tilbage med et moderløst føl. Foto: Privat.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Da folingsalarmen gik den 31. maj på Stutteri Stærkjær på Sjælland, sprang Jeanette Stærkjær og hendes familie ud i stalden, og de kunne hurtigt se, at der var noget galt og kontaktede dyrlægen, som var på stedet indenfor et kvarter. Til verden kom et brunt hingsteføl, men samtidig havde hoppen skudt børen ud, og blot 10 minutter efter forløsningen brummede hun og tog en sidste dyb indånding, inden hun var væk.

– Vi stod med en af de hopper, som var vores datters kæreste eje og et føl, der stadig var vådt. Føllet var friskt og kæmpede for at komme på benene. Han fejlede tydeligvis ingenting og var en perfekt lille skabning, fortæller Jeanette Stærkjær, der ikke vidste, hvad de skulle stille op med føllet.

Dyrlægen tog via et Facebook-opslag kontakt til ejerne af en ammehoppe, men der var gået tre døgn, siden den havde mistet sit føl, så ejerne ville ikke udsætte hoppen for mere.

I mellemtiden fik de tørret føllet og stimuleret det til at drikke det råmælk, som de malkede fra moderhoppen. De fik lov at låne en ammehoppe, men det gik ikke, og føllet var igen alene. Herefter forsøgte de med deres egne hopper, men heller ikke her var der succes.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Hver anden time døgnet rundt gav vi ham sutteflaske med mælkeerstatning, fortæller Jeanette om hingsteføllet, der er efter Luxus Selsø/Special Quest xx.

En hoppeejer, som havde læst, at man ved hormonbehandling kan få en hoppe til at tage en andens føl til sig, tilbød sin egen hoppe, som før har haft føl. Jeanette kontaktede straks Højelse Hesteklinik , der svarede: "Det har vi ikke prøvet før, men hvorfor ikke?". To dage senere stod hoppen på Højelse Hesteklinik for at opstarte hormonbehandling og blive klar til at forhåbentligt at kunne tage imod føllet.

Copyright Ridehesten.com
Jeanette Stærkjærs datter har hjulpet med at opflaske føllet, inden hoppen Angel kunne tager over. Foto: Privat.

– Otte dage efter ankomst hos Højelse hentede vi hoppen hjem, og nu gjaldt det. Hoppen kom ind i boks ved siden af føllet, og der var ingen tvivl om, at hoppen var på. Mælken væltede ud af yveret, da hun så ham, og vi turde sætte dem sammen i boksen, fortæller Jeanette.

Stærkjærs Final Recall, som føllet hedder, forstod ikke rigtigt, hvad han skulle stille op med hoppens yver, så han fik fortsat sutteflaske hver tredje time døgnet rundt med hoppens mælk samtidig. Hoppen hjalp alt, hvad hun kunne, og efter nogle dage lykkedes det endeligt.

– Det er nu fem dage siden, at hoppen er kommet hjem, og her står vi nu med et lille føl, der endelig har fået en mor igen. Hoppen hedder Angel, og det må siges, at hun er vores og ikke mindst Final Recalls engel, slutter Jeanette sin dejlige beretning.

Copyright Ridehesten.com
I Angel har Stærkjærs Final Recal endelig fået sig en mor. Foto: Privat.
Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald