Fra sorg til solstrålehistorie

06-05-2021 14:14
Avl|

Hos Stald Lindballe ved Holstebro har foråret budt på en svær foling, der efterfølgende har ført til store komplikationer for hoppen, der til sidst måtte aflives. Da slaget for at redde hoppen var tabt, handlede det om at finde en ammehoppe til føllet, og det krævede flere forsøg og til sidst en hel masse køresygetabletter

Copyright Ridehesten.com
Macoco - Sølyst ude med sit hingsteføl, mens hun havde det ok. Foto: Privat.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Berit Vejrsø Kruse og Jenspeter Lindballe driver Stald Lindballe ved Holstebro, og falder stutterinavnet dig bekendt, kan det skyldes UVM-finalisten Lindballe’s Just Perfect internationale succes. Der fødes omkring 3-4 føl om året, og i år skal de have i alt fire føl.

For otte år siden købte Berit og Jenspeter hoppen Macoco - Sølyst e. De Noir/ Manstein af Poul Erik Pedersen, Stutteri Sølyst i Handbjerg. Macoco har fået seks føl hos Lindballe, og dette års føl var planlagt til at være den 17-årige hoppes sidste.

– Det var en mere besværlig foling end sædvanlig, da føllet lå omvendt, men jeg fik drejet ham delvist, og min mand og jeg fik trukket ham ud. Føllet var hurtigt på benene, og Macoco fulgte kort tid efter, hvor efterbyrden slap intakt. Han drak hurtigt, og alt var godt det første halvandet døgn, fortæller Berit.

Copyright Ridehesten.com
Allerede få dage gammel blev hingsteføllet efter Janeiro Platinum sat på mælkeerstatning. Foto: Privat.

Så fik Macoco feber, og inden vagtdyrlægen ankom, var feberen steget. Vagtdyrlægen vurderede, at på trods af intakt ham, så måtte det være børbetændelse, så hoppen blev skyllet og fik ilagt børstav (penicillin) og blev startet op på smertestillende og febernedsættende behandling. De næste fire dage blev Macoco ikke bedre, så hun blev endnu gang skyllet og fik lagt børstav ind.

Det så positivt ud, da der i modsætning til første skylning ikke var en masse blod i skyllevæsken. Mistanke om en siveblødning var oppe og vende, men det formodes, at den var stoppet nu, hvor skylningen var fri for blod. Macoco havde meget sparsom appetit, hvilket gjorde, at mælkeproduktionen faldt, og fra dag fem fik føllet mælkeerstatning 10 gange i døgnet.

– Vores faste dyrlæge kom ud, og der blev sat ind med aggressiv penicillin, da vi nu frygtede bugbetændelse på grund af blødning, og efter fire dages behandling var hun feberfri men ikke i bedring. Hun blev mere og mere afpillet, og blodprøver viste stor blodmangel og en begyndende nedbrydelse af de røde blodlegemer, forklarer Berit.

Copyright Ridehesten.com
Hingsteføllet, mens han ventede på en ny mor. Foto: Privat.

Leveren var overbelastet, muskelværdierne skyhøje og nu var hoppen blevet meget svimmel og bevægede sig kun lidt, da hun var ved at falde, når hun ville bevæge sig. Hendes appetit var på et minimum, og det var kun et halvt æble, et par skiver rugbrød ellers lidt hø, der kunne lokkes i hende.

– Da hendes urin blev blodrødt, satte vi væsketerapi i gang; første dag både intravenøst og pumpet i maven, og de efterfølgende to dage kun i maven. Vi afventede nye blodprøver med forventning om, at infektionstal måtte være faldende nu, hvor hun var feberfri, og der blev sat ind med human blodfortyndende medicin for at undgå akut forfangenhed, fortæller Berit.

Alle sejl var sat, og føllet trivedes nu med mælkeerstatning otte gange i døgnet. Den tredje dag med væsketerapi fik Macoco om aftenen smerter, og dyrlægen blev igen tilkaldt. Hoppen væltede svimmel rundt, faldt og kom vaklende op igen. Ved næste fald holdt Berit og Jenspeter hende nede, fordi hun havde slået hovedet ind i væggen flere gange.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Det var en helt forfærdelig oplevelse, og så snart dyrlægen kom, kunne han konstatere, at slimhinderne var højrøde og toksifiseret, så Macoco blev aflivet, fortæller Berit og tilføjer: – De sidste svar på blodprøver kom dagen efter aflivning, og alt tyder på, at det er bugbetændelse og til sidst leveren, der satte ud og var skyld i forværring.

Copyright Ridehesten.com
Køretabletter anvendes af nogle dyrlæge til at sætte mælkeproduktionen i gang. Foto: Privat.

Hun oprettede et opslag i Facebookgruppen Ammehoppe-formidling i Danmark, og allerede dagen efter ankom en frieserhoppe, der fire dage forinden havde mistet sit føl, så den stod stadig med mælk. Den var dog noget aggressiv, og den reagerede ikke på medicinen ved et forsøg på at lave en kemisk foling. Hoppen blev bedøvet og sat i tvangsboks, for at føllet skulle kunne nærme sig, men hun forsatte aggressiv adfærd og blev opgivet som ammehoppe.

– Dagen efter blev jeg kontaktet af en bekendt, som tilbød sin 23 år gamle og nu pensionerede avlshoppe, fortæller Berit.

Hoppen havde ikke mælk, så hun blev først sprøjtet i brunst og derefter startet op på hele 71 køresygetabletter dagligt, og så malkede vi hende ud flere gange dagligt, og over nogle dage gik det fra klar væske til regulær mælk på fjerdedagen, hvor hun blev sat i kunstig foling.

Copyright Ridehesten.com
Berit og Jenspeter har knyttet nære bånd til det moderløse hingsteføl. Foto: Privat.

– Vi fulgte "opskriften" fra HS Hestepraksis v/ dyrlæge Liselotte Larsen til punkt og prikke, og resultatet var ikke mindre end fantastisk. Skønne Donna-Fee tog vores hingsteføl til sig, som var han hendes eget, og føllet elsker sin nye mor, fortæller Berit.

Hoppen skal forsætte på køresygetabletter i to uger, og føllet får fortsat mælkeerstatning, som gradvis kan reduceres i takt med, at mælkeproduktion stiger. Det er endnu uvist, om Donna-Fee kommer til at producere nok mælk, men det vigtigste er, at føllet nu har en mor, og så supplerer avlerne gerne op med mælkeerstatning.

– Føllet har desværre haft et par spiserørsforstoppelser i mellemtiden og har været omkring Ansager Hestehospital, men det er der styr på nu, og han har haft sin nye mor med på sidelinjen, slutter Berit Vejrsø Kruse Lindballe.

Copyright Ridehesten.com
Donna-Fee var den mor, der skulle til for, at historien endte lykkeligt. Foto: Privat.

Hingsteføllet er efter hingsten Janeiro Platinum, og hans nu afdøde mor, Macoco Sølyst, har hos sin avler og tidligere ejer lavet en bronzemedaljehoppe. Hos Berit og Jenspeter har hoppen lavet en 2-års eliteskuedeltager og et afkom solgt til Sverige. Stammens videre eksistens hos Stald Lindballe er sikret i 2-års hoppen Lindballe’s Miss Perfect efter Quaterhit.

Det var i går, at hingsteføllet blev hentet hjem fra Ansager Hestehospital efter at være erklæret fit for fight. Det har for Berit været en hård og følelsesladet omgang at kæmpe for sin højtelskede hoppe og til sidst miste den og sideløbende kæmpe en anden kamp om at redde føllet. Hun ved, at hun ikke er den eneste i sådan en situation, og derfor er hun glad for at kunne dele historien. Hun er allerede via sine facebook-opslag omkring forløbet blevet kontaktet af flere avlere, der pludseligt er kommet i en lignende situation og har brug for gode råd og en god opskrift på at få en ny hoppe til at acceptere et moderløst føl.

Copyright Ridehesten.com
Det nye mor-barn-par er ved at lære hinanden at kende. Foto: Privat.

Læs også

Når føllet skal have en ny mor

02-06-2021 16:02, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hvert år kommer flere tusinde føl til verden i Danmark, og indimellem hænder det, at føl, hoppe eller begge dør under eller efter fødslen. Dyrlæge Liselotte Larsen deler sin erfaring med medicinsk sammenføring af det moderløse føl og en ammehoppe via en kunstig/simuleret foling

Lazantas føl skal have ny mor

04-05-2021 12:12, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hanne Elisabeth Bøggild og Tommy Rasmussen har måttet lade deres eneste avlshoppe aflive efter en hårdomgang med børdrejning, foling før termin, tilbageholdt efterbyrd og til sidst hård forfangenhed. Nu forsøger de at give det overlevende hoppeføl en ny mor

Farrell-hoppeføl med to nye mælkemødre

01-05-2021 17:44, af Thomas Bach Jensen
Avl|

På Stutteri Sartor er foråret for Karina Sartor Westergaard bedre end juleaften, for der ankommer føllene. Det har i år haft en noget anderledes start med en del dramatik omkring at få hopper og føl til at knytte bånd

Tredje gang er lykkens gang for moderløse Corleo

29-05-2020 12:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

Et moderløst føl, en minitature til tante, tre ammehopper og masser af lange vågne timer. Dyrlæge Heidi Nielsen og føllets ejer Trine Larsen har sammen med dygtige hjælpere kæmpet med at finde en ammehoppe til moderløse Corleo

 

Erfaren rugehoppe adopterede moderløst føl (video)

08-06-2020 15:08, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Det danske opdrætterpar, der driver Stutteri Tørvesletten, har I år fået fem føl på en klinik i Holland. Seneste føl mistede sin mor efter få timer, men nu er det lykkedes at finde en ammehoppe – en erfaren rugehoppe, der selv lige havde mistet sit føl

UVM-hesten Just Perfect flytter hjem til ejer

15-08-2020 07:03, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den danskavlede Just Perfect fra Stald Lindballe flytter nu hjem til sin tyske ejer Sophia Ritzenger i Tyskland. Den 7-årige vallak har tidligere været hos Helgstrand, hvor den blev redet af Severo Jurado Lopez

Moderløst føl endelig forenet med amme

22-06-2020 19:00, af Thomas Bach Jensen
Avl|

På et sjællandsk stutteri mistede en hoppe kort efter sin foling livet, og opdrætterne stod tilbage med et nyfødt hingsteføl. Det har været en lang proces, men endeligt har føllet fået en ny mor

Ammehopper på Ridehesten.com

29-04-2011 14:41, af Thomas Bach Jensen
Avl|
Ridehesten.com lancerer idag en ny funktion på - "Ammehoppe søges/tilbydes"

Lille La Liga har fået ny mor med opfindsomhed og kærlighed

24-05-2021 16:15, af Marie Helene Rigård Rohleder
Avl|

Hanne Elisabeth Bøggild og Tommy Rasmussen har været igennem noget af en tur de sidste par uger med hoppeføllet La Liga, der mistede sin mor, hvorefter den knyttede sig helt vildt til sine mennesker og lige skulle lære at være rigtig hest igen. Nu har en erfaren ammehoppe fra Janni Thermann og Bjarne Mark Jensen taget La Liga til sig 

Hoppeføl endte med at have 3 mødre

26-04-2020 11:59, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

For 2 år siden kom et fint hoppeføl til verden hos Jeanett Spelmann på bronzemedaljehoppen Zaba Vilsbæk, men det var ikke hoppen selv der skulle fole, da man havde valgt at lave embryotransfer og dermed få føl via en rugemor - og føllet endte så også med at få brug for en ammehoppe, læs hele den specielle historie her

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Marie Helene Rigård Rohleder
20 24 29 28
mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fuld fart fremad og sejr til DK i Nations Cup (video)

11-06-2021 19:16, af Annika Knudsen Lorentsen

Danmark har netop vundet EEF Series Nations Cup på hjemmebane i Uggerhalne, og dermed sikret sig en plads i finalen ved EEF Series ligafinalen 2021, efter at Zascha Nygaard Andreasen leverede et vanvittigt omspringningsridt

Disse dressurryttere skal ride NM og EM i 2021

14-06-2021 10:28, af Kristine Ulsø Olsen

Landstræner Dennis Fisker har nu udtaget de pony-, junior- og ungryttere, der skal til Nordisk Mesterskab i Ypäjä, Finland, i uge 26 samt de junior- og ungryttere, der skal til EM i Oliva Nova, Spanien, i uge 27

Bo K. Møller: Vi har mistet en mand på holdet

10-06-2021 20:56, af Kristine Ulsø Olsen

Det internationale springstævne i Uggerhalne blev i dag skudt i gang  og i morgen tages der hul på EEF Series Nations Cup. Her skal fire danske springryttere repræsentere Danmark, hvor landstræner Bo K. Møller har måttet ændre på holdsammensætningen

Landstræner Bo K. Møller: De er mulige OL-deltagere

13-06-2021 16:14, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 22. juni udtages den rytter, som forventes at repræsentere Danmark ved dette års OL i Tokyo, og valget bliver mellem Emil Hallundbæk, Andreas Schou og Zascha Nygaard Andreasen - det fortæller landstræner, Bo K. Møller

Tina Lund: EM og OL bliver nok ikke en realitet (video)

11-06-2021 13:30, af Annika Knudsen Lorentsen

Tina Lund rider i denne uge ved Equitour i Uggerhalne, og hun har netop redet en flot placering hjem i 140 cm-klassen. Tina Lund fortæller i et interview til Ridehesten.com, lidt om sommerens stævneplaner, ligesom hun også fortæller, at EM eller OL nok ikke bliver en realitet, da hendes bedste hest er blevet skadet

Kusk død efter tragisk hestevognsulykke i Roskilde

14-06-2021 08:28, af Marie Helene Rigård Rohleder

Flere personer kom til skade efter en alvorlig hestevognsulykke fandt sted nær Roskilde i går. En kvindelig 63-årig kusk mistede livet efter, at hun blev kørt over af en hestevogn og trukket gennem skoven

Konstantin Künnemann er klar til Nations Cup (video)

11-06-2021 11:48, af Annika Knudsen Lorentsen

Konstantin Deeken Künnemann, som oprindeligt var holdet reserve, fortæller, at han er klar til at ride Nations Cup senere, selvom han er ked af, at han skal overtage pladsen fra Lars Nørgaard Pedersen, som desværre er kommet til skade efter et styrt i gårsdagens klasse

– Det har været en mega fed rejse

16-06-2021 10:11, af Kristine Ulsø Olsen

I søndags gik en drøm i opfyldelse for Nadja Aaboe Sloth, da hun og 8-årige Favour Gersdorf red op ad midterlinjen i Grand Prix ved landsstævnet i Vallensbæk. Nadia har ejet DV-vallakken siden han var to år gammel og selv redet ham op til Grand Prix

Lille Millione på det amerikanske OL-bruttohold

14-06-2021 18:48, af Thomas Bach Jensen

DV-hesten Millione, der er en del af det amerikanske OL-bruttohold, er en lille 18-års DV-hest med en sjov historie

Berider Nis Valdemar fylder 90 år i morgen

15-06-2021 06:18, af Thomas Bach Jensen

Berider Nis Valdemar fylder 90 år i morgen den 16. juni, og han har besluttet sig for at forlade plejehjemmet i nogle time for at markere dagen sammen med venner på en god restaurant