Hvad skal grovfoderet indeholde?

08-08-2024 09:53

Trine Askjær-Jørgensen i samarbejde med St. Hippolyt

I denne anden af to artikler, der kommer hele vejen rundt om hestens grovfoder, går vi mere i dybden med indholdet i grovfoderet og derfor også, hvordan man læser grovfoderanalyser, betydningen af diversitet for hesten, optimal udfodring af grovfoder, og hvad man skal gøre, hvis man mangler grovfoder

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen

Set i lyset af den seneste tids store diskussion om hestevelfærd bringer vi to artikler i to på hinanden følgende magasiner, der omhandler noget helt basalt for hesten, nemlig grovfoder.

Det siges, at de tre vigtigste parametre for grundlæggende god hestevelfærd, hvor hestens basale behov opfyldes, er ”Friends, Freedom and Forage” – oversat: venner, frihed (fri bevægelse) og grovfoder (fouragering).

Selvom grovfoder de seneste mange år har fået stor opmærksomhed, og alle vel efterhånden er bekendte med, at heste som minimum skal bruge 1,5 kg tørstof pr. 100 kg hest pr. dag, så hersker der stadig en masse misforståelser, myter og forkert information.

Hvad er et godt grovfoder for hesten?
Hvad et godt grovfoder er opleves forskelligt. De fleste vil beskrive det som grønt, velduftende, med god struktur (enten groft eller fint) og uden støv. Du kan i princippet have et grovfoder, der ser sådan ud, men hvor den ernæringsmæssige analyse viser, at det nærmest er ubrugeligt – i hvert fald til den type hest, som du står med.

Der er meget stor forskel på det grovfoder, den nøjsomme hyggepony skal have, og hvad der er optimalt for konkurrencehesten. Ponyen bliver alt for fed og får problemer med overvægt og følgesygdomme som EMS og forfangenhed, hvis den får grovfoder passende til konkurrencehesten. Hvis konkurrencehesten derimod får det, der passer bedst til ponyen, vil den mangle energi, huld og muskler. Derfor er det vigtigt at have en ernæringsmæssig analyse på grovfoderet...

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten august 2024 s. 70-79. Det kan fås via abonnement eller købes i løssalg på vores webshop.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner