Kom til Danish National Shire Horse Show

16-07-2024 15:16

Den 3. august 2024 afholdes det årlige Danish National Shire Horse Show på Kumlegaarden i Roskilde. I forbindelse med det årlige arrangement, sættes der nu fokus på de mægtige shire heste

Copyright Ridehesten.com
Den 3. august 2024 afholdes det årlige Danish National Shire Horse Show. Foto: Ridehesten.com/ Marie Helene Rigård Rohleder.

I forbindelse med det årlige Danish National Shire Horse Show, sættes de mægtige Shire heste i fokus. Her samles folk fra hele Danmark for stolt at vise deres blide kæmper frem og ære en udrydningstruet race som byder på mere end bare mange hestekræfter. Det hele finder sted på Kumlegaarden i Roskilde den 3. August klokken 11.00. Der er gratis adgang for alle, mulighed for at se og hilse på hestene, snakke med ejere og avlere og ikke mindst nyde lidt lækkert fra caféen som byder på frokost, kolde og varme forfriskninger samt lidt til den søde tand.

Historien bag
Shire hesten stammer fra England og kan spores tilbage til det 11. århundrede. Her blev den oprindeligt anvendt som Krigs hest, grundet dens størrelse og prægtige styrke til at kunne bære rytter og rustning, netop denne styrke ledte shiren videre i historien hvor den efter krigstiden blev anvendt som uundværlig arbejdshest både i landbruget og transportsektoren. I takt med at landbrugsmaskiner og tog indtog marked blev shire hesten overflødig og nedlagt. Det formodes at der var omkring 500.000 shire i england, da den havde en vigtig rolle i samfundet, nu anslås der at være op imod 3000 på verdensplan.

Den dag i dag bruges shire hesten til forskellige formål inden for hobby brug, man ser den ofte for vogn da en fuldvoksen shire antages at kunne trække op mod 5 ton, og har et prægende blikfang med meget udtryk. Der ud over kan shiren anvendes som ride hest hvor den er meget alsidig med stor arbejdslyst. Shire hesten fås både som en let og mere tung type så det er muligt at finde en model der passer til det arbejde man ønske at bruge den til. Der udover anvendes shiren i Show hvor den flettes op på traditionel engelsk stil med manrulle, flyers og hale pynt. Her bedømmes de af uddannet engelske dommer som bedømmer dem ud fra eksteriør, bevægelse og helhedsudtryk.

Shire hesten er meget blid af sind og nem at omgås, den er arbejdsvillig og kan let håndteres af alle både yngre og ældre. De er almene nervefaste og med godt gå på mod og læringsvillige, deraf en god hest hvad end du trænger til en rolig tur i skoven, hygge på banen, jordarbejde, koncentreret dressur eller familie udflugt i vogn.

Copyright Ridehesten.com
Shire hesten stammer fra England og kan spores tilbage til det 11. århundrede. Foto: Ridehesten.com/ Jørgen Bak Rasmussen.

Fremvisning til Show
Til vores show og øvrig fremvisning, vil hesten blive fremvist flettet efter den traditionelle engelske standart for racen. Dette indebære manrulle og flyers samt en op flettet hale med dekoration. Derudover vil hestene fremstå nyvasket med pusset og poleret pels. Der bliver lagt særligt stor energi i de klassiske hvide ben som kræver meget pleje både før og under showet for at de står skarpt og hvide. Shiren fremvises enkelt vis på lige spor foran dommeren, som til sidst i klassen rangere hestene efter deres placering, og letter på hatten for at indikere at det er det endelige resultat. 

Udrydningstruet race
Shire hesten anses for at være udrydningstruet, og derfor er avlen et vigtigt emne når man snakker om shire. Hvert år fødes en begrænset mængde føl, som skal være med til at opretholde race bestanden. Det er dog langt fra alle heste, der indgår i avlen, da man stadig ønsker at opretholde standarten inden for racen og prioritere at avle sunde heste uden fejl eller genetiske lidelser.
Hingstene skal avlsgodkendes før de må indgå i avlen, her bliver det vurderet om den kan bevare de sunde og rigtige retningslinjer for racen i videre avl, der bliver kigget på bevægelses mønstre, enkeltstående lemmer og helhedsudtryk. Ud over avlen kræver det også at der er et ønske om at holde shire, hvis ikke føllene kan sælges begrænses avlen naturligt til efterspørgselen. Drømmer man om at eje en Shire nu eller i fremtiden er man velkommen til at tage kontakt til bestyrelsen, som kan hjælpe og henvise til avler eller heste til salg. Kontakt informationer på bestyrelsen findes på shirehest.dk.

Copyright Ridehesten.com
Shire hesten anses for at være udrydningstruet, og derfor er avlen et vigtigt emne når man snakker om shire. Foto: Privat.

Den nøjsomme hest
En Shire er som udgangspunk en nøjsom hest, men store heste kræver meget brændstof og med titlen som verdens største heste race er det selvsagt at der skal en del føde til, primært i form af hø. Der er flere ting man skal være opmærksom på ved fodringen af en Shire, blandt andet sammensætningen af fodret. Shire hesten er en stor hest med et typisk stangmål mellem 170-190 cm og mellem 800-1200 kg, i Danmark har vi dog en vallak med stangmåk på 201 cm. den mest normale farve er Brun, men fås også i sort og skimmel. Den skimlede er mindre udbredt end de øvrige farver. Dertil har Shire hesten kraftige, stærke ben med let fyldig hovskæg og kraftige stærke hove.

Danish National Shire Horse Show
Vi er stolte over igen i år at kunne invitere alle velkommen til vores Show på Kumlegaard QH på Kumlehusvej 2, 4000 Roskilde. Vi er stolte og taknemlige over igen at have så mange gode sponsor, der gør det muligt at kunne belønne de placerede heste og ejere med flotte præmier. Vi glæder os til at se jer alle sammen den 3. august fra klokken 11.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Privat.

/Pressemeddelelse. 

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen