Hvad skal du vide i folingssæsonen?

05-06-2020 10:41

Philip Chr. Ulrich

Hvis du tror, at du ved at læse denne blog, vil få kvalificeret input til folinger og efterfølgende insemineringer, så må jeg desværre skuffe dig. Kvalificeret information har jeg intet af. Men jeg kan fortælle om, hvad man som pårørende i denne tid skal være forberedt på

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvis man er venner med hestefolk på Facebook, så er der i disse måneder en overhængende risiko for, at man på et tidspunkt vil blive bombarderet med billeder af små nye føl. Folingssæsonen er i gang, og det betyder også, at insemineringssæsonen er i gang også. Her er nogle af de ting du skal være opmærksom på som pårørende til en, der lider af den klare genetiske fejl, som har fået dem til at gå i gang med at avle heste – og synes det er sjovt…

Du er nødt til at lære sproget
Ellers griner de af dig. Det har jeg i hvert fald været ude for, og her har man mest af alt lyst til at svare tilbage, at de sikkert ikke vil kunne fortælle mig, hvem der er formand for Senatet i USA og grine af dem, når de ikke kender svaret.

En hest af hunkøn hedder en hoppe, så langt er du sikkert med, ellers skal du godt nok til at komme ind i kampen. Når en hoppe er gravid, er hun ”i fol”, og det er de i 11 måneder. En fødsel hedder derfor også en ”foling”, hvor hoppen ”foler”.

Resultatet af folingen er et ”føl”, hvilket du sikkert også godt vidste. Det hedder de i hvert fald indtil de er et år gamle, så hedder de pludselig ”plage”.

Der er mange samtaler om sæd
Det er en benhård branche, hvor hopperne insemineres ret kort tid efter de har folet. Derfor skal du ret hurtigt efter den lille nye er kommet til verden igen høre på snak om fremtidens stjerner, selvom du lige synes du har taget imod en af den slags.

Du skal derfor som bedre halvdel til en avler lægge øre til rigtig meget snak om sæd. Som jeg plejer at fortælle, som et eksempel på hvad det vil sige at bo med en hesteavler, så udbrød min hustru på et tidspunkt, mens jeg sagesløst stod i køkkenet og lavede mad: ”hold op hvor har jeg meget sæd liggende.” ja, okay, så er man da fanget af samtalen kan jeg godt afsløre som ægtemand.
Du vil også risikere at blive sendt i byen efter sæd – det lød forkert, men der er ikke rigtig nogen pæne måder at skrive det på. Jeg blev f.eks. sidste år sendt til et fragtfirmas hovedkontor inde ved København, fordi sæden kun kunne blive sendt dertil. Det betød faktisk, at jeg måtte melde afbud til min nieces fødselsdag, for dyrlægen skulle jo komme umiddelbart efter jeg havde hentet sæden, og der skulle jeg også hjælpe. Nå, men da jeg kommer ud til fragtfirmaet og kigger mig om efter det sted, hvor min hustru har fortalt, at de stiller pakkerne, så man kan hente dem udenfor lukketid, så hører jeg pludselig en høj stemme kalde over parkeringspladsen: ”ER DET DIG DER SKAL HENTE NOGET HESTESÆD?” Det kunne jeg jo sådan set kun svare ”ja” til.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Man skal også i den forbindelse være klar over, at man sagtens kan risikere at åbne sit køleskab en dag, og en af hylderne er blevet ryddet således at en frostkasse med teksten ”horse semen” på, kan få sin plads på køl. Her skal jeg da være ærlig og sige, at det var jeg da ikke lige vant til. Jeg skal ikke kunne sige, om det er et sundhedstegn, at jeg er blevet det.

Hopper foler altid på tidspunkter hvor du burde ligge i din seng
Ligesom heste primært bliver akut syge, lige så snart vagtdyrlægens tid er begyndt, og taksterne er mangedoblet, så foler hopper i min erfaring altid på tidspunkter, hvor jeg burde ligge i min seng. Det betyder ofte ikke, at du kan få nogle timers god solid søvn inden det sker. Nej for din bedre halvdel har kunne se tegnene i løbet af dagen og aftenen, og man holder derfor bedre øje med hoppen via overvågningskamera eller andet, end os USA-analytikere holder øje med præsident Trumps Twitter-konto. Så der er ikke meget afslapning inden folingen, og så er der ellers nogle timers arbejde forude. Jeg skal med det samme understrege, at jeg selvfølgelig anerkender, at den stakkels hoppe har det hårdeste arbejde i denne proces, ingen tvivl om det.

Opgaven for dig som bedre halvdel er at assistere uden for mange spørgsmål og ellers lade være med at gå i vejen. Hos os er vi ret meget på, og er med hele vejen igennem processen, og hjælper også gerne føllet med at komme op og stå og hjælper med at få føllet til at die første gang. Det kan godt være lidt hårdt at holde dette omkring 60 kg. tunge væsen, som på ingen måde har fuld kontrol over sine fire virkelig tynde ben, og som har samme forhold til balance som jeg har til kondition – ikke noget nævneværdigt.
Alt sådan noget tager tid, og som sagt sker det oftest midt om natten. Den seneste foling vi havde her på farmen begyndte kl. 0230, og et par timer senere kunne vi stige til køjs. En anden gang kunne vi slukke lyset i stalden lige tids nok, til at jeg kunne gå ind i bad og skifte til mit jakkesæt og tage direkte i studiet på TV2 News for at kommentere på amerikansk sikkerhedspolitik omkring kl. 0630. Det var en af de mere mærkelige omstillinger jeg har været ude i, i min omstilling fra bydrenge til bonderøv.

De næste dage handler om føllet
Du kan lige så godt acceptere, at de næste dage efter en foling så er du ikke rigtig på radaren hos din bedre halvdel. Der står julelys i øjnene på vedkommende, hver gang snakken falder på den lille ny, og lad os nu bare være ærlige, de er jo også megasøde, så selvfølgelig er man betaget af dem.

De skal gerne ud og luftes lidt de første par dage, men af gode grunde så kan de jo altså ikke holde til så meget, så det er korte ture. Her får du hurtigt tjansen med at holde øje med hoppe og føl, for som min bedre halvdel hurtigt sælger den, ”så kan jeg jo lige muge lidt imens og bruge tiden effektivt.” Det er virkeligt svært at sige noget imod.

Men det er virkelige terapeutisk at stå og kigge på dette lille nye væsen, som opdager en ny verden. Helt grundlæggende synes jeg det er fascinerende at se udtrykket i hovedet på det lille nye føl, første gang man åbner boksdøren, og det går op for dem, at verden er meget større end bare boksen. De ligner nogle gange nogen som siger, ”nej tak, jeg har det helt fint herinde. Det der kan jeg ikke overskue.” Og det kan man jo egentlig ikke fortænke dem i.

Følg med i livet på farmen med heste og føl på min Facebook-side ”Fra bydreng til bonderøv” eller på Instagram under samme navn.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner