Hold hestens vand frostfrit

09-12-2022 06:19

Annika Knudsen Lorentsen

Nu hvor frosten for alvor har taget sit tag i Danmark, kan det være svært at holde hestens vand på folden frostfrit, men her kommer nogle gode tips til hvad man kan gøre

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det kan være svært at holde vandet i hestens trug på folden frostfrit, når frosten for alvor tager fat i løbet af vinteren. Selvom det selvfølgelig kan blive så hård frost, at flere af nedenstående tips ikke virker, så kan de fleste af dem hjælpe langt henad vejen. 

  1. Hæld varmt vand i drikketruget: Hvis du er så heldig at have adgang til en varmtvandshane, så er det en god idé at spæde det kolde vand op med en spand varmt vand, selvom du nok må indse, at du skal give mere vand, end du plejer for at holde temperaturen. Lidt varmt vand kan også opmuntre hesten til at drikke.
  2. Læg en bold i hestens spand: Hvis det ikke er helt lave frostgrader, så kan du måske klare problemet ved et simpelt lille trick. Læg en gummibold i vandet, og når bolden flyder rundt og flytter sig hele tiden, så bryder den det is, der er ved at forme sig. Det er vigtigt at finde en passende bold. Den skal være stor nok, så hesten ikke sluger den, men lille nok til, at hesten stadig kan få mulen ned og drikke vandet, selvom bolden er der.
  3. Isoler dit drikketrug: En isoleret spand er en god måde at holde vandet frostfrit. Man kan få færdiglavede isolationssystemer specielt lavet til heste, men du kan også lave det selv. Lav en form for trækasse rundt om spanden, så hesten ikke kan få fat på selve isolationsmaterialet. 
  4. Stil vandtruget på en forhøjning: Stil baljen på nogle paller, så det bliver hævet over jorden. Det gør, at frosten i jorden ikke går direkte op i baljen, og det kan holde lidt på varmen. Put et par skefulde olie i vandet, så fryser overfladen ikke så let. Er der is på vandet skal du ikke bare hakke hul på isen, men rent faktisk fjerne isklumperne, På denne måde tager det længere tid inden vandet fryser igen.
  5. Brug hestemøg: Tag en stor balje og fyld den med frisk hestemøg. Stil en mindre spand med vand ned i baljen og fyld siderne ud med halm. Hestemøg genererer naturligt varme og kan holde spanden frostfri i en nødsituation. 
  6. Se efter hvor solen er: Stil dit vandtrug på en måde, så det får så meget sol som muligt. Vi får ikke meget sol i vintermånederne, men hvis du placerer truget rigtig, kan solen skinne på det når den er fremme. 
  7. Hold vandslangen indendørs: Sørg for at trække vandslangen ind i et frostfrit udhus efter brug. Det holder slangen frostfri, og selvom det kan være besværligt, så vil spare dig for at bære mange tunge spande frem og tilbage, hvis slangen er frosset næste morgen. 
  8. Køb et frostfrit drikketrug: I sidste ende kan det måske være bedst at købe et frostfrit drikketrug. Man kan få flere forskellige systemer, som sikrer, at hesten altid har adgang til vand.
Nyheden fortsætter efter annoncen

I Ridehestens decembernummer 2020 kan du læse temaet om vinterfold, hvor du blandt andet får tips til at holde dit vand frostfrit.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner