7 gode råd til opvarmning

09-08-2016 16:53

Mangler du tips og tricks til din opvarmning på stævnedagen? Få syv gode råd til din opvarmning lige her

Copyright Ridehesten.com
I skridt, inden jeg starter min egentlige opvarmning, gennemgår jeg min og min træners plan for opvarmningen.
Nyheden fortsætter efter annoncen

I de seneste blogindlæg har jeg givet mine tips til at ride konkrete dressurøvelser – men i dette blogindlæg vil jeg give mine tips til at opnå den bedst mulige opvarmning på stævnebanen. I har sikkert ligesom jeg selv og mine elever på Holmegårdens Ridecenter lagt stævneplaner, og skal i gang med stævnerne igen ovenpå sommerferien, så jeg tænker, at timingen er god til at få nogle råd til stævneopvarmningen.

7 gode råd til din opvarmning på stævnedagen

1) Er I ankommet for sent til stævnepladsen? Har I glemt noget udstyr? Sørg for at lægge alle forstyrrende, uvedkommende og irriterende tanker væk, inden du sætter dig op i sadlen. Så snart du sidder i sadlen, handler det kun om dig og din hest.

2) Hav en positiv og optimistisk indstilling, når du starter din opvarmning – dvs. lig udfordringer og problemer fra træningen op til stævnet væk, og start din opvarmning med åbent sind. Negative tanker forstærker negativitet… Så tænk positivt – det smitter også af på hesten.

3) Du skal have en plan for din opvarmning, som du har udarbejdet sammen med din træner på baggrund af din og din træners erfaringer fra træningen op mod stævnet. Gennemgå igen denne plan, imens du skridter varm. Det er ofte sådan, at hesten er lidt nervøs og ukoncentreret i stævnesituationer, hvilket bevirker, at hesten ikke føles, som den plejer, når man starter sin opvarmning. Hesten svarer ikke, som den plejer på rytterens indvirken og korrektioner, og derfor bliver man meget nemt også nervøs som rytter. Rytterens nervøsitet og hestens mangel på koncentration giver anledning til, at man pludselig begynder at ride anderledes, end man plejer – og det giver kun hesten mere uro. Hold ved din plan og dit ridesystem og gentag indtil hesten bliver koncentreret om opgaven. Hesten finder ro i, at opvarmningen er ligesom træningen derhjemme. Få støtte fra din underviser ude til stævner, indtil du selv kan bevare overblikket og roen, også i uvante situationer. Jeg er ofte ude til stævner med mine elever, og jeg er netop meget opmærksom på at lære mine elever at holde sig til rideplanen hjemmefra. Give dem oplevelsen af, at hesten nok skal falde på plads i det vante ridesystem, hvis bare man er fokuseret og gentager, indtil hesten slapper af, lader sig ride og igen er lydhør for rytterens korrektioner.

4) Når man rider rundt ude på opvarmningsbanen, er det nemt at blive distraheret af de andre ryttere, hvilket kan gøre, at man bliver nervøs, utålmodig og kommer til at gennemføre sit opvarmningsprogram for hurtigt. Lær at fokusere på dig selv og hesten i din opvarmning og at “lukke de andre ude”. En meget brugt taleformen er netop “det gælder ikke om at vinde opvarmningen”, men om at vinde i programmet.

5) Du må ikke ride din opvarmning med en forventning om, at hesten lige netop går perfekt på selve stævnedagen. På den erfarne stævnehest kan man tillade sig at have en gennemsnitlig træningsdag som mål – men selvfølgelig gå efter og håbe på, at selve stævnedagen er dagen, hvor det hele går op i en højere enhed. Træningen frem mod stævnet er jo trods alt fokuseret på at opnå det bedste ridt på selve stævnedagen.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Man kan håbe på det bedste og ønske det optimale, men kun forvente det realistiske, hvilket efter min mening svarer til den gennemsnitlige træningstur – justeret med hest og rytters stævneerfaringer, omgivelser og andre ydre faktorer.

6) Vær bevidst i opvarmningen om dine og hestens svagheder, de svære punker i programmet. Det er ikke i opvarmningen på stævnedagen, at man fikser sine og hestens udfordringer. Derimod skal opvarmningen gøre hesten bedst mulig klar på de udfordrende øvelser i programmet og opvarmningen skal hjælpe rytteren til at udarbejde en konkret plan for, hvordan man bedst kan komme igennem de svære områder i programmet på selve stævnedagen.

7) Den egentlige opgave i opvarmningen er at gøre hesten klar på den opgave, som venter den i programmet inde på banen. Den skal være klar på linieføringerne, øvelserne mm, men det vigtigeste for mig i opvarmningen er at skabe tillid og harmoni mellem mig og hesten. Den skal stole på mig, være koncentreret om mig og have selvtilliden til at føle sig klar på opgaven. Herved har jeg bedst mulighed for at give den en god oplevelse inde på banen, og at opnå det bedst mulige resultat på dagen.

At tage til stævne skal være sjovt for både hest og rytter – for mig er stævner nok de situationer, hvor jeg bruger aller mest tid sammen med min heste. Ved landsstævner er man sammen 24/7 i flere dage – det styrker båndet mellem hest og rytter, og man oplever spændende ting sammen.

Husk at dine konkurrenter er ligesom dig selv – I elsker heste, I ønsker at blive bedre til at ride, I bruger al jeres tid på at træne og være sammen med hesten. I har alle den samme interesse.  Hav en hyggelig dag med hesten og ridevennerne! Og bliv klogere på, hvad der skal prioriteres og trænes videre på derhjemme.

Læs også mine tidligere blogindlæg “Stævneforberedelse” og “Stævneplanlægning” – se oversigten over blogindlæg.

Tak fordi I læste med!

Mvh. Line Hermann Hass

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen